6 remek indokot is tudunk sorolni.

Az agyagból gyártott cserepek sok szempontból ideálisak a különböző kerti és szobanövények számára.

Kertészként és növénybarátként érdemes tudnunk, mik a különböző típusú ültetőedények pozitívumai. Az agyagból készült cserepekről például közismert, hogy számos nagyszerű tulajdonsággal bírnak, így nem csoda, hogy a népszerűségi lista elején állnak.

Cserépvásárláskor, ültetéskor nem árt tehát figyelembe vennünk az alábbi 6 fontos szempontot:

1. Az agyagcserép magas porozitásának köszönhetően könnyen lélegzik és megtartja a nedvességet

Az agyag természetesen porózus jellegű anyag. Ezért a belőle készült edények falán lévő mikropórusokon átjut a levegő, a cserép “lélegzik”. Ezenkívül, a pórusokon keresztül magába szívja a virágföldben lévő extra nedvességet. Ezáltal a növény gyökerei elegendő levegőhöz jutnak, valamint az esetleges túlöntözés során keletkezett fölösleges vízmennyiségtől is mentesülnek.

2. A cserép vastag fala hőszigetelő hatású

A legtöbb agyagedény vastag falú. Ez segít kiegyenlíteni a talaj hőmérsékletének gyors ingadozását. Ezenkívül állandó környezetet biztosít a növénynek a gyorsan változó körülmények között. Ne feledjük azonban, hogy épp ezért a hőt is hosszabb ideig tartja meg, ha történetesen kinn felejtjük a napon.

3. A cserép súlya stabilitást biztosít

A műanyag ültetőedényekkel szembeni egyik legfőbb érv a pehelysúlyuk. Emiatt az erkélyen, teraszon egy hirtelen jött széllökés könnyen felboríthatja azokat. Ezt a problémát olyan agyagcseréppel oldhatjuk meg, amely kellően súlyos, így nehéz feldönteni, stabilitást biztosít a növénynek.

Továbbá az agyagcserepek kevésbé nehezek, mint a betonból készült virágtartók, így kényelmesebben átköltöztethetjük azokat egyik helyről a másikra. A legtöbb kertész számára ez sokat számít, főleg akkor, amikor a cserepek helyét a változó termesztési körülményekhez igazodva rendszeresen meg kell változtatni.

4. Az agyagcserép dekoratív

Az agyagcserepek színe vöröses-barna, és ez a természetes szín az emberi szem számára vonzó. Az árnyalatok ugyanakkor eltérhetnek az alapanyag minőségétől és a kiégetés módjától függően. Az agyagcserép textúrája azt is lehetővé teszi, hogy befessük vagy különböző mintákkal dekoráljuk. Így a natúr és festett agyagcserepekből álló növénysarok külön esztétikai élményt nyújthat.

5. Az agyagcserép ökobarát

Noha az agyagcserepet nehéz fellökni, ha mégis felborul vagy leesik, általában darabokra törik. A törött darabokat azonban ne dobjuk ki, ehelyett használjuk fel azokat a többi virágcserép földjében helykitöltőként. Ezek a darabok idővel szétmállhatnak, de miután lebomlottak, nem szennyezik a talajt káros összetevőkkel.

6. Az agyagcserép használata gazdaságos

Az agyagedény természetes alapanyagból készül és az előállításához kifinomult berendezésekre sincs szükség. Ennek folytán sokkal olcsóbban előállítható, mint a betonból vagy műanyagból készült termékek. Természetesen az egyedi vagy különleges díszítéssel vagy bevonattal ellátott (pl. mázas) cserepek drágábbak lehetnek, alap esetben azonban jutányos áron beszerezhetők.

Az idő haladtával a föld nedvességtartalma következtében az agyagcserepeknek megváltozhat a színük, illetve a különböző ásványi sók kiüthetnek a felületükön. Ez azonban semmit nem von le az értékükből, sőt további pluszt jelent, hogy az idősebb cserepek ezáltal még szebbé, patinássá válnak.

Íme tehát az agyagcserepek legfontosabb előnyei, használjuk őket jó szívvel, bátran!