Kagylóból készült falak.

Thaiföldön, a Hua Hin halászfaluból lett felkapott üdülőhelyen, a Khao Tao tavon az ún. Teknős-öbölben különleges szállást találunk. A hotel 5 bambuszházikóból áll, amelyek mindegyike helyi alapanyagokból épült. Az ökoturisták által kedvelt üdülőhelyen a szállások többsége kreatívabb egy átlagos hotelnél. A dizájn maga is a helyi folklórból merít.

A thai népművészetben a teknősök a jó szerencse és a jólét szimbólumai, mivel ezek az állatok sosem mennek hátrafelé és nem fordulnak meg azért sem, hogy visszatekintsenek. Az öbölben gyakran fordulnak elő a páncélos állatok. Sőt, a terület neve ’Khao Tao’ szó szerinti fordításban a Teknős-szigetet jelent. Sarawoot Janseng-Aram építész, a Dersyn Studio iroda tervezője a teknősök tiszteletére készítette a tervrajzokat.

A tetők pont úgy festenek, mint a védelmet nyújtó páncélok. Az sötét zsindely a tervező elképzelése szerint a teknőspáncél textúrájára utal. A falak anyaga a “poon-tum,” a helyi építési anyag, amelyet széleskörben használtak a régi templomok építésénél. Ez valójában összetört kagylóhéjakból, vízből, homokból és hamuból készül, amit természetes ragasztóanyaggal, a fa nedvével kevernek össze, így egy jól használható építőanyagokat kapnak.

Az épületek formája ugyanúgy, ahogy az anyagválasztások, hozzájárultak a projekt fenntarthatóbbá tételéhez. Hatalmas belső terek, magas mennyezetek, óriási ablakok segítik a helyiségek természetes fényellátását és szellőzését, hűtését. Éjjel a házikókat kivilágítják a napelemek által termelt energia használatával. Ugyanis a bungalók tetején napelemek is helyet kaptak. A kis lakokhoz víz fölé nyúló terasz is tartozik, a kellemes beszélgetésekhez, étkezésekhez.

Forrás: mymodernmet.com, képek: TonPixelPro