Közös érdek.

Bár a köztudatban másként él, nem csak az ipari szennyezés felelős a rossz minőségű levegőért. Az egyes háztartások is nagyban hozzájárulnak ahhoz, hogy a fűtési szezonban sokszor fuldoklunk az utcákon, különösen a vidéki falvakban, ahol sokan nem megfelelő módon fűtenek.

Egyáltalán nem mindegy ugyanis, hogy otthonainkat mivel és hogyan fűtjük. A levegő minőségét leginkább rontó kisméretű szálló por (10 mikronnál kisebb részecske, PM10) 70 százalékban a lakossági fűtésből kerül a levegőbe.

A légszennyezettség az egyik legjelentősebb egészségügyi kockázati tényező. A levegőminőség javítása, a szennyezőanyagok kibocsátásának csökkentése közös érdekünk. A levegő tisztaságáért folytatódik a Földművelésügyi Minisztérium kampánya a levegő tisztaságáért. A Fűts okosan! kampányban a lakosságot szeretnék megismertetni a helyes fűtési módokkal és a helyes tüzelőanyag- használattal.

Amíg a földgáz használata esetén az egészségügyi szempontból legveszélyesebbnek tekintett kisméretű részecske kibocsátás elhanyagolható, ezzel szemben a szilárd tüzelőanyagok elégetésekor nagy mennyiségű károsanyag kerülhet a levegőbe.

A szilárd tüzelőanyagok között is nagy különbségek vannak. Amennyiben szén vagy fa között kell választanunk, inkább a fát preferáljuk. Ha úgy döntünk, hogy a szenet választjuk tüzelőanyagként, gondoljunk arra, hogy az olcsóbb, de rosszabb minőségű (magasabb kéntartalmú) barnaszenek és lignit használata során okozott légszennyezettség is nagyobb.

Hulladékkal fűteni tilos!

A keményebb típusú fafajták alkalmasak inkább tüzelésre, ilyen a bükk, a tölgy, az akác és a gyertyán. A puhafák nem alkalmasak tüzelésre, így például a fenyőfajták a magas gyantatartalmuk miatt, vagy a gyümölcsfák, melyeknek alacsony a fűtőértékük, ezen kívül károsítják a tüzelőberendezésünket, illetve a kéményt. Tűzifa használata esetén talán a legfontosabb, hogy odafigyeljünk a nedvességtartalomra. Az ideális, légszáraz tűzifa nedvességtartalma 20% alatt van.

További tanácsok és tippek az otthonunk fűtéséhez:

„Fűts okosan!” a tisztább levegőért (futsokosankampany.hu)