Bontott anyagokkal kiegészítve.

Gulyás Ágnes és párja házának teraszát különleges, saját készítésű korlát veszi körbe. A következőkben Ágnestől megtudhatjuk a korlát történetét, valamint azt is, hogy hogyan, milyen egyéb anyagok felhasználásával készült.

A házunk felújítása, otthonná alakítása folyamatos része az életünknek. Mivel a faanyag és a vasanyag ára is igen magas, ezért szinte csak bontott anyagokból csinosítgatjuk környezetünket és így a vasnak és a fának is mindig „új életet” adunk. Ráadásul nagyon szeretjük azokat a dolgokat, amik természetközeli élményt adnak, így olyan megoldáson gondolkodtunk, ami minden kritériumnak megfelel.

Az elkészítés során a munkánkon kívül felhasználtunk pár méter 30*30-as zártszelvényt és néhány szál 30-as laposvasat. A faágak a közelünkben kivágott fűzfa gallyaiból, ágaiból lettek kiválasztva és méretre vágva. A gallyak felrögzítése előtt a korlát vasszerkezete matt fekete zománcfestékkel lett lefestve, majd az ágak kérgének lehántása után dió színű vastaglazúrt kentünk fel az állaguk megóvása érdekében. A száradás után réz dróttal rögzítettük az összeérő ágakat, hogy még stabilabb tartást érjünk el. Végül pedig a korlátra egy könyöklőt is tettünk fából azonos színben.

A vasszerkezet készítésekor arra kellett figyelni, hogy a rögzítő sínek alján mindenképpen legyenek a víz elvezetésére szolgáló furatok, hogy esőzés alkalmával a felgyűlt csapadék ne károsítsa se a vas, se a faágak állagát. Illetve a fűzfaágak kérgének hántolása minél hamarabb történjen meg a vágás után, mert az szárazabb gallyakról nagyon nehéz a háncs eltávolítása.

A vasszerkezet elkészítése a páromnak pár órás munkájába került. Az ágak hántolása volt a legidőigényesebb feladat, amit délutánonként munka után végeztem, szerintem 10-12 munkaórába került. Az ágak keretbe történő behelyezése folyamatosan a hántolással párhuzamosan történt. A festés, mivel nem túl hosszú a korlát, de időigényes vékony ecsettel, 2-3 órát vett igénybe.

Megpróbálunk mindent magunk megcsinálni a lehető legköltségkímélőbb módon, mivel 4 gyermekünk van, ez mindig fontos szempont.

A párom lakatos és ebből kifolyólag a vasszerkezet elkészítése nem került plusz költségbe és a korlátot is bontott anyagokból készítette. A gallyakat ingyen kaptuk. A legnagyobb költség a rögzítéshez használt kötőelemek és a festék volt.