Csodálatos és hátborzongató alkotások egyben.

Maryam Ashkanian magas szintre emelte a varrás tudományát. Varrógépe segítségével hímzett alvó embereket a párnákra. Az iráni hölgy rengeteg díjat zsebelt már be munkáival, de talán a párnás installációja a legmegragadóbb. Amikor a nem éppen szokványos hímzés elkészül, az egyszerű vonalakból összeáll a teljes kép – ez már valóban művészet.

Ezek a párnák nem a hálószobákban vannak, hanem kiállítóteremben. De ha forgalomba kerülnének, tudnánk rajta jót aludni? Vagy garantálná a rémálmokat?

Mindenesetre lenyűgöző ügyességről tanúskodnak ezek a művek, még ha nem is ezekhez a motívumokhoz vagyunk szokva. A hímzés már az ókorban is megjelent és végigkísérte az egész történelmet. Bár időszakosan, mintha kissé feledésbe merülne, a varrással való képalkotás mindig új erőre kap. Továbbra is a kommunikáció eszköze, ami manapság már a ruhákon, lakástextileken, cipőkön és tulajdonképpen bárhol megjelenhet. Az emberábrázolás nem olyan gyakori, de a kortárs művészeknek hála úgy tűnik, ez az ág is megújul.

Forrás: Maryam Ashkanian