Képeken a megújulás.

Akinek telke van, a terület gondozása vagy építkezés közben gyorsan megtapasztalja, hogy a szükség nagy úr, vagyis ha előrelátó, tudja, hogy szüksége lesz egy jó kerti WC-re, vagy ahogyan sokan ismerik: budira. Mezei Zsolt és családja saját kezűleg építette egészen az alapoktól újjá a frissen vásárolt telkükön álló régi, kiszolgált budit. Az eredmény nem akármilyen, gondos kezek munkáját őrzik!

Hol volt, hol nem volt, volt egyszer egy álmunk: szerettünk volna egy kis kertet. A kertet sikerült idén megvennünk. Faházat szerettünk volna építeni rá, de sajnos a hatalmas építőipari áremelkedés miatt csak egy budi lett belőle. Viccet félretéve, faházat is szeretnénk jövőre, de ahhoz még gyűjtenünk kell kicsit.

Amikor kinéztük a telket, volt rajta egy kis tárolónak használható faház és egy kis leamortizált kerti WC. Amikor átvettük a kertet, rá két hétre sajnos a szomszéd telken tűz ütött ki, ami átterjedt hozzánk is. Szerencsésen eloltottuk. Közben telefonon hívott a sógorom, aki előző nap volt megnézni mit vettünk, viccesen mondta: vigyázz, leég a budi! Innen a név.

Bár építkezni idén már nem tudtunk, de munka volt bőven a kertben, budira szükségünk van, mert a párom és a két kislányunk nem mentek volna be a régibe, és hát ha egész nap kint vagyunk, WC-re szükség van.

Bár a szakmám asztalos, igaz, nem dolgoztam benne egy percet sem, nem szerettem volna készen venni, hanem egyedit akartam építeni, amit közösen terveztünk meg a párommal.

 

Az építéséhez szükségem volt kreatív ötlethez, szerszámokra (fúrógép, kézi gyalu, dekopír fűrész, kalapács, kézi csiszoló), faanyagra (lambéria, 5×5-ös faanyagra a vázhoz, OSB lap), zsindelyre, szögekre, csavarokra. Az alapot le kellett betonoznom.

A régi WC egy földbe ásott hordóra épült, ezt mivel teljesen üres volt, meghagytam. A képeken látható az építés üteme, hogy milyen lépésekben haladtam.

Amire nagyon kellett figyelni, az a beton és a budi rögzítése, a megfelelő magasság az ülőrésznél a gyerekek miatt is, az ajtó, ablak nyithatósága, és persze, hogy megfelelően záródjon. Mivel a kert hegyoldalban van, lejtős, így külön kellett figyelni a vízszintre is.

Mivel dolgozunk hét közben, én kamionos vagyok, így csak hétvégente volt időm építeni, bár pár nap szabadságon is voltam közben. Körülbelül egy hetet vett igénybe, ha összeadom az órákat, napokat amit ennek építésével töltöttem.

Költséget illetően a végösszeg, ami a budi ráfordítására került: körülbelül 130 ezer forint volt.

A budi építése folyamán elvégzett munkákat életemben először csináltam, de nagyon imádtuk minden percét. A párom és a gyerekek is segítettek, élvezték a festést, ahogy segíthettek mindenben. A végső simítások, a függöny, a dekorációk pedig teljessé tették az összképet.