Esik az eső, vagy tűz a nap? Ezek olyan körülmények, amik akár meg is akadályozhatják az örömteli friss levegőn tartózkodást. Kivéve persze, ha akad otthon egy terasztető, aminek hála abszolút nem mérvadó, hogy mennyire kopognak az esőcseppek, vagy perzselnek a napsugarak. Mert a biztonságot nyújtó közeg védelmében az időjárási viszontagságok jelentősége eltörpül. S nem marad más, mint a szabadság. Ahhoz azonban, hogy ez az életérzés ne szenvedhessen csorbát, elengedhetetlen nagy hangsúlyt fektetni a konkrét típus kiválasztására. Hiszen nem véletlen, hogy annyi variáció áll rendelkezésre. Mindegyik más miatt annyira hasznos, s ezért mindegyik más élethelyzetre szolgál válaszként.

Mikor melyik megoldás a nyertes?

gardenway.hu oldalon rengeteg érdekes inspirációt találhatsz. Már csak azt kell kibogozni, hogy melyik típus kinek javasolható? Példának okáért a háztáji tornácok épp úgy lefedhetőek, mint a kisebb teraszok, de általában a kivitelezés mindkét esetben másként zajlik, mind az alapanyagok felhasználásának, mind azok beépítésének tekintetében. Nyitott, részben nyitott és teljesen zárt kialakítás egyaránt megálmodható, a kérdés csupán annyi, hogy adott szituációban melyik a legelőnyösebb választás?

A polikarbonát tetőpanelekkel, vagy akril falipanelekkel szerelt alumínium ejtőernyő kupolák rendíthetetlenül képesek ellenállni a kifejezetten zord meteorológiai kihívásoknak. Jégeső? Nem érdekes! Tűző napsugár, erős UV-sugárzás? Nem számít! Ezek azok a konstrukciók, amik gyakorlatilag törhetetlenek.

A természetes hatást kedvelőknek a fa tetőfedés, mint lehetőség, vélhetően a befutó. A letisztult, minimalista, egyúttal barátságos megjelenés, kisugárzás általa kétségtelenül borítékolható. Az ellenállóságáról a különböző felületkezelő anyagok gondoskodnak, de nyilván ennél a típusnál kihangsúlyozandó tény, hogy nyersen szállított fa esetén a nedvesség, valamint a kártevők elleni impregnálás bebiztosítása nem maradhat el. Lévén ez a lépés gondoskodik a hosszú távú használhatóságról. A fa még így is azon anyagok közé tartozik, ami előbb veszíti el masszívságát, kikezdhetetlenségét, mint az alumínium. De a természetes hatás megteremtésében nincsen párja!

Alumínium terasz előtető, fotó gardenway.hu

Bárhol kiépíthető terasztető?

Nem egészen, ezt a kérdést is ildomos alaposan körbejárni. Egyes esetekben ugyanis az épület nem, vagy csak részben alkalmas erre a típusú fejlesztésre. Míg más helyzetekben komplex rendszer hozható létre mindenféle nehézség, fennakadás nélkül. A jó hír többek között az, hogy a termékek lépcsőzetes méretűek, vagyis van választási lehetőség. Sőt ami még ennél is jobb hír, hogy a moduláris szerkezeteknek köszönhetően a jövőbeni tágítás, növelés is megoldható. Nyilván a hossz és a szélesség külön-külön módosítható, s nem mindegy, hogy milyen funkcionalitásról beszélünk. Hiszen nem mellékes, hogy a családnak, vagy a családi autónak kell beférnie a tetőterasz alá kényelmesen.

Polikarbonátból készült teraszfedés, fotó gardenway.hu

A minőség preferálása, azaz a forrás megválasztása ezért annyira lényeges, mert a megbízhatóság ezen a területen szilárdságot, illetve években, évtizedekben mérhető helytállóságot jelent.