A hangulatos díszítőelemektől nem kell már január elején megválnunk!

Nincs ok a szomorúságra, ha elmúlt a karácsony! Amikor a karácsonyfáról sorban szedegetjük le és rakosgatjuk dobozokba a díszeket, gondolkodjunk el azon, hogy mi is legyen az ünnepi lakásdíszekkel. Nem feltétlenül kell mindtől azonnal megválnunk! Sokkal könnyebb mutatós téli dekorációt varázsolnunk belőlük, mint hinnénk! A legtetszetősebb darabok egészen a tél végéig díszíthetik az otthonunk. Ezekre lássunk most egy csokorra való ötletes megoldást öt pontba foglalva!

1. Rendcsinálás, lomtalanítás

Mindenekelőtt gyűjtsük össze a lakásból azokat a dekorációkat, amelyek semmiképp nem álcázhatók csupán téli dekorációnak. Gondolunk itt elsősorban a mini műfenyőkre, üveggömbökre, karácsonyi girlandokra, színes fényfüzérekre, koszorúkra. Ezzel együtt azoktól a díszektől is megszabadulhatunk, amelyeket soha nem sikerült igazán megkedvelnünk, idegennek éreztük azokat az otthonunkban. A díszek szétválogatását tehát egybeköthetjük egy kis selejtezéssel, nagytakarítással is. Kétség nem férhet hozzá, hogy ha kevesebb dísztárgy vesz bennünket körül, máris jobban érezzük magunkat, mintha a lakásunk is tágasabbá vált volna.

2. A piros szín kiiktatása

A legegyszerűbben úgy tudunk a karácsonyi dekorációból téli dekorációt varázsolni, ha megszabadulunk az év végi ünnepek szimbolikus színétől, a pirostól. Az eredmény egy sokkal természetesebb színösszeállítás lesz, amelyben a vintázs hangulatot árasztó fehér, szürke, ezüst, bézs juthatnak főszerephez. A cél a letisztultabb, puritánabb összhatás elérése.

Fotó: sarahjoyblog.com
Fotó: sarahjoyblog.com

3. Ha nem potyog a fenyő: hagyjuk díszek nélkül a lakásban

Ez a tipp azoknak szól, akik különösen nehezen tudnak megválni az egyébként még jó formában lévő karácsonyfájuktól, és ki nem állhatják azt az ürességérzetet, amely a karácsonyfa leszedése után gyakran előtör. Szóval, ha egy kicsit tovább meg szeretnénk tartani a fenyőt, de anélkül, hogy karácsonyi hangulata legyen, a gömböktől, fényfüzérektől megszabadítva állítsuk egy mutatós, rusztikus hatású dézsába, amelyben tovább díszítheti a lakás egyik sarkát.

Fotó: sarahjoyblog.com

4. Használjunk egyszerű, rusztikus kiegészítőket

A karácsonyi dekorációval ellentétben a téli dekorációnak nem feltétlenül kell eltúlzottnak, harsánynak, extravagánsnak lennie. Törekedjünk az egyszerűségre, amelyet például festetlen fenyőtobozokkal nagyszerűen megvalósíthatunk.

Fotó: sarahjoyblog.com
Fotó: sarahjoyblog.com

5. Tartsuk meg a meghitt, otthonos hangulatot keltő tárgyakat

Az egyik legjobb dolog a télben, hogy előkerülhetnek a puha, meleg takarók, plédek, díszpárnák. Ezektől a karácsony elmúltával sem kell megválnunk, hagyjuk kinn a kanapén a visszafogottabb, pasztellszínű darabokat.

Fotó: sarahjoyblog.com
Fotó: sarahjoyblog.com

6. Hallgassunk a megérzéseinkre

Az egyik legfontosabb dolog, hogy az otthonunk téli dekorálásával kapcsolatban hallgassunk a megérzéseinkre is. Nincsenek kőbe vésett szabályok, amelyektől ne térhetnénk el. Bátran alkalmazzunk olyan díszítő elemeket, amelyek felvidítanak bennünket és megtörik a téli hétköznapok szürke egyhangúságát. Ennek megteremtéséhez sokszor elég egy váza friss vágott virág is. A fehér fátyolvirág például kitűnő választás: az apró virágok mind egy-egy hópehelyre emlékeztetnek.

Fotó: sarahjoyblog.com