Először nem gondolta, hogy hazaviszi.

Aztán mégis úgy döntött, ad egy esélyt a romos állapotban lévő régi fotelnek. Milyen jól is tette, hiszen Szaláné Moldován Ildikó munkájának nyomán egy csinos kis ülőalkalmatosság született. Ennek történetét mondja el az alábbiakban:

Az ötlet nem a fotellel kezdődött. Kb. két éve lettem a bútorfelújítás megszállottja. Gyakorlatilag bármerre járok, mindenhol a régi bútorokat keresem, a felújítandó tárgyakat kutatom. Legyen az szekrény, fotel, szék, asztal vagy polc.

Szeretem a kihívásokat, ezért mindig valami újat, valami formabontót igyekszem alkotni. Ez a fotel az utcán a kuka mellett volt, mikor megtaláltam. Először nem is terveztem, hogy hazahozom, de velem volt a kislányom, és (lehet, hogy már őt is megfertőztem) ő ragaszkodott hozzá.

A műhelyemben van egy szoba, amit amolyan bemutató teremnek alakítottam ki. Itt a padlótól a plafonig saját kezűleg újítok, készítek mindent, így ide kerülnek a már kész bútorok.

Eddig inkább olyan bútorokat újítottam fel, amiket festettem, ez viszont kárpitozásra szorult. Ez jelentette a következő kihívást számomra.

Gyakorlatilag mindenem megvolt hozzá itthon. Kárpit, vatelin, eszközök.

Azért szeretek bútorokkal foglalkozni, mert ahogy egy kedves ismerősöm mondta „a bútornak lelke van”, …és tényleg. Amint elkezdtem szétbontani, mesélni kezdett. Ekkor bukkantak elő régi pénzérmék, olyanok, amik már rég nincsenek forgalomban.

Miután elemeire szedtem, lefejtettem róla a régi kárpitot, kiderült, hogy szerkezetileg is javításra szorul. De egy kis szögelés, csavarozás facsavarral megoldotta a problémát. Ezután alapos tisztítás, fertőtlenítés következett. Ecetes, Domestosos vízzel. Száradás után az elemeket külön kezdtem az új kárpittal bevonni. Szerencsére jártas vagyok a ruhaiparban, így a szabásmintát könnyen elkészítettem. Enélkül nehezebb dolgom lett volna.

Következett a fa elemek festése, díszítése. Ezután már csak össze kellett raknom. Csak úgy, mintha legoznék.

Úgy, hogy csak délutánonként tudtam vele foglalkozni néhány órát, négy nap alatt teljesen elkészült.

Az anyagok, amiket használtam már voltak itthon, de ha nagyjából kell számolnom, és az utolsó szöget is beleszámítom, akkor sem léptem túl a 4000 Ft-ot.

Ildikó által készített vagy felújított tárgyak facebook oldalán megcsodálhatók, nyomon követhetők.

Korábban az OtthonLap is bemutatta Ildikó egyik különleges munkáját, a teljes cikk itt olvasható:
Így lesz a PET palackból és némi kávézaccból mutatós állólámpa