Akkor is, ha laminált.

Konyhabútort cserélni alapvetően nagy munka és sokba is kerül, ezért mielőtt belevágnánk, jobb, ha átgondoljuk a lehetőségeket.

Takácsné Orosz Loretta a szerkezetileg egyébként stabil, ám esztétikailag számára már kevésbé megfelelő konyhaszekrényt festéssel frissítette fel. A következőkben Lorettától ismerhetjük meg a festés részleteit.

Nemrégiben újítottam fel a konyhabútorom, teljesen jó állapotban volt egyébként, de nem tetszett a színe. Nem akartam újat venni, annak a híve vagyok, hogy ami menthető, azt ne dobjuk ki, újítsuk fel. Laminált bútorról van szó, megmondom az őszintét, kicsit paráztam ettől az egész bútorfestés témától.

A festés folyamatához szükségem volt alapozóra, magára a festékre, majd lakkra is, illetve szintetikus szőrű ecsetekre, kis méretű szivacshengerre. Annie Sloan krétafestéket használtam, a többi kellék is ez a márka volt.

Mindenek előtt az ajtókat szereltem le a szekrény elemeiről, majd a fogantyúkat. Ezután jöhetett egy alapos tisztítás, majd denaturált szesszel még áttöröltem a szekrény felületeit, mindenhol. Biztos, ami biztos. Majd jöhetett egy vékony réteg alapozó és hídképző festék, majd maga a festék három rétegben, a végén pedig egy matt lakkal zártam az átfestett felületet. Majd mehetett minden a helyére, fogantyú csere és készen is van.

A folyamat során különösen figyelni kellett a szekrény kisebb zegzugos részeire, redőire, itt kisméretű ecsetet használtam. Oda kellett figyelni arra is, hogy semmiféle szösz és hajszál ne kerüljön a felületekre a munkálatok közben. Rétegenként meg kellett várnom a 3 órát, mire újra kentem a következőt, ellenben lejött volna az előző réteg. A nagyobb felületeket a kisméretű szivacshenger segítségével festettem. Különös figyelmet igényelt az is, hogy minden egyes réteg vékonyan kerüljön fel!

Ha elszánt vagy, véleményem szerint 1-2 nap alatt végezhetsz is az egész munkálattal, nekem ez a 10 hónapos kislányom mellett legalább 4-5 napot vett igénybe.

Összességében úgy gondolom, hogy anyagilag sokkal kevesebb összegből ki lehet így jönni, mint új konyhaszekrényt vásárolni, és hát persze sok meló, de egy szuper jó kaland az egész.