Akkor is, ha nem vagy rendmániás!

A környezetünk rendezettsége nyomokat hagy a közérzetünkön is, ezért érdemes odafigyelni rá.

Általában nincs minden nap több óránk arra, hogy takarítsunk, pakoljunk, de ettől még nem kell lemondanunk a rendezettségről. Elég, ha rutinunkká teszünk pár apró változtatást, ami aztán látványos eredménnyel kecsegtet.

Selejtezz rendszeresen!

Vagy már fel se halmozz értelmetlen kacatokat! Persze sok olyan dolog van, ami épp most szükséges, de, ha még két év múlva is a fiókban porosodik, akkor lehet, hogy már fölöslegessé vált és csak elveszi a helyet a jelenleg hasznos dolgoktól.

Ne halogass, tedd meg mihamarabb!

Könnyen odázunk el egészen apró, pár mozdulatos feladatokat is, pedig azzal csak hatványozódni fognak. A szennyest a szennyestartóba, a szemetet a szemetesbe, a szemeteszsákot a kukába és így tovább. Ha kiömlött, töröld fel… így nem gyűlnek össze a három perces feladatok három órássá!

Mosni, teregetni, elpakolni – időben!

Ó az a bizonyos nyomasztó ruhákkal teli szék! Elkerülhető a dupla mosás az állott ruhák miatt, ha azonnal cselekszünk. A folyamat lehetőleg sehol se akadjon el és nem kell kerülgetni a ruhakupacot.

Evés után mosogassunk!

Ha nem is feltétlen azonnal, de záros időn belül, mert akkor nem kell a másnapra beszáradt maradékokat áztatni és vakarni!

Tedd a helyére!

Szinte sértően egyszerű, mégsem igazán tartjuk be. Tedd vissza a helyére most! Nem majd később, nem majd holnap, nem majd három hét múlva, hanem rögvest. Ezzel elejét vesszük a kialakuló káosznak.

Legyen helye a káosznak is!

Amit nem lehet a helyére tenni, mert olyan nincs neki, az elbújhat egy ládában, dobozban, fiókban, ahol nem bántja az ember szemét.

Használd ki a digitalizáció adta lehetőségeket!

Garanciajegyek, levelek, számlák és egyebek tornyosulnak a polcon, miközben minden információ elfér kényelmesen egy pendrive-on is. Amit lehet, mentsünk el egy adathordozóra a végeláthatatlan papírhalmok helyett!

Ágyazz be rendszeresen!

Igen, akkor is, ha este belefekszel! Nagyjából egy percet vesz igénybe minden nap, de látványos változást hoz a rendezettség szempontjából.