A fenntartható fényforrások kutatása ígéretes áttörést ért el.

Az MIT (Massachusetts Institute of Technology) kutatóinak sikerült olyan növényeket létrehozniuk, amelyek képesek fényt kibocsájtani. Ezt azzal érték el, hogy a növényekbe speciális nanorészecskéket ültettek be, amik akár egy órán át képesek világítani, majd egy LED segítségével mindössze 10 másodperc alatt újra feltölthetőek.

Az első, 2017-es világító növény generációkban még csak a szentjánosbogarakban található luciferáz enzim rejtette a varázslatot, de napjainkban más oldalról is megközelítették a kérdést. Jelen kísérletben a részecskék egy foszforeszkáló vegyület molekuláiból állnak, amiket a növények levelein lévő apró pórusokba juttattak be, amik a szivacsos növényi szövetekben vékony filmréteget alkotnak és felszívják majd lassan kisugározzák a fényt anélkül, hogy a növénynek bármi problémát okoznának. Az ötlet remekül bevált a bazsalikomnál, vízitormánál és a dohánynál is.

A későbbiekben a két módszer kombinációjával próbálják még tartósabbá és hatékonyabbá tenni a növényeket, mint fényforrást, ami a későbbiekben megoldhatja akár a városi világítórendszerek kérdését is a létező legtermészetesebb módon.

Forrás: MIT News

A kiemelt kép illusztráció.