Bevált módszerek, hogy elkerüljük a viszkető csípéseket.

Ha sok a szúnyog a kertben, a ház körül, bajos kiülni a teraszra, de az éjszakai nyugalmunkat is megzavarhatják. Hogy ne szurkáljanak agyon az ádáz repülő rovarok, több eszközt is bevethetünk ellenük.

Aki az illata vagy más miatt idegenkedik az üzletekben kapható szúnyogriasztó spray-ktől, többek között a következő praktikákkal próbálkozhat.

• Párologtassunk erős szagú illóolajokat, például citrus-, fahéj- vagy teaolajat. Magunkra is kenhetünk belőlük. Az illattól a szúnyogok megzavarodnak, kevésbé tudnak tájékozódni, nehezen találják meg a célpontot, azaz bennünket.

• Viseljünk könnyű ruházatot, amelyben nem izzadunk le. Az izzadtság egyik komponensét ugyanis megérzik a szúnyogok és ez odacsalogatja őket az áldozatukhoz. Ha minden igaz, a szúnyogok jobban csípik a sötét színű ruhákat, ezért inkább világos színeket válasszunk.

• Együnk fokhagymát! A fokhagyma szaga kiüt a bőrünkön, különösen akkor, ha rendszeresen, sokat fogyasztunk belőle a különböző ételekben. Ez nem csupán az embertársaink orrát bántja, de a szúnyogok számára is kellemetlen, úgyhogy kevésbé fogják csípni azt, aki fokhagymaszagú. A fokhagyma a kertben szétpermetezve vagy a bőrre dörzsölve is hatásos szúnyogriasztó.

• Déli szomszédaink, a horvátok kávéval támadnak, hogy pontosan hogyan, innen kiderül: Kávét a szúnyogoknak!

• A kávézacc hasonlóképpen felhasználható. A módszert kizárólag a szabadban alkalmazzuk: amikor a zacc már teljesen kiszáradt, gyújtsuk meg egy tűzálló tálkában és hagyjuk, hogy füstölögjön. Az illat miatt nem csak a szúnyogok, de a darazsak is elkerülik az asztalt.

• Meglehet, a gyakorlott kertészeknek már a könyökükön jön ki az alábbi lista, de a friss kerttulajdonosoknak mindenesetre jól jöhet. Íme néhány közkedvelt virág, illetve fűszernövény, amely természetes szúnyogriasztóként hat. Nem csupán a kertben, de vágott virágként, csokorban is elűzik a szúnyogokat!

Bazsalikom

A mediterrán hangulatot árasztó bazsalikom nem csupán a szúnyogokat, de a legyeket is távol tartja. Nem árt ezért tartanunk belőle pár cseréppel a teraszon. Nem hiányozhat egyetlen fűszerkertből sem, ahol is a napos fekvést és az enyhén nyirkos talajt kedveli.

Bársonyvirág

A jellemzően narancssárga vagy citromsárga virágaival díszítő bársonyvirág (büdöske) a legkedveltebb egynyári növényeink egyike. Erős, átható illata számos kártevőt elrettent, ezért gyakran ültetjük védősorfalként a konyhakerti növényeink közelébe.

Citromfű

Ültessünk sok citromfüvet az ablakok és ajtók közelébe. Szúnyogűző hatását macskamentával, rozmaringgal, zsályával fokozhatjuk.

Illatozó muskátli

Az illatozó muskátlinak számos egzotikus illatú változata ismert. Ha szétmorzsoljuk pár levelét az ujjaink között, máris élvezhetjük a felszabaduló csodás citrom-, csokoládé-, mandula-, almavirág- vagy éppen rózsaillatot.

Levendula

A levendula a virágaiban található illóolajoknak köszönheti erős, aromás illatát. Nem véletlenül az egyik legnépszerűbb aromaterápiás növényünk. Friss, üde, gyógynövényes illatának belélegzése sok embert megnyugtat. Szemben a szúnyogokkal, amelyek egyenesen irtóznak tőle!

Menta

A mentának, köztük a borsmentának nem csupán természetes szúnyogriasztóként vehetjük hasznát. Finom teát is főzhetünk a fiatal, zsenge leveleiből, illetve felhasználhatjuk minden olyan étel elkészítéséhez, amelynek a receptje mentás ízt ír elő.

Állítsunk össze a fenti növényekből virágkompozíciót, csokrot, a vázákat pedig helyezzük el több helyen a tornácon, teraszon. A siker nem marad el: a szúnyogok messze el fogják kerülni a számukra kiállhatatlan szagú csokrokat!

Illatos kakassarkantyú (Plectranthus coleoides)

Természetesen nem feledkezhetünk meg az illatos kakassarkantyúról sem, amely jellegzetes illatú és levelű, bokros növekedésű egynyári növény. Ablakládákba, függő virágkosarakba különösen jól illik. Szúnyogűzőnek is nevezik, nem véletlenül.

Saját megfigyelések, egyedi praktikák, tippek és trükkök, amelyek egyeseknél már beváltak!

• Szúnyogriasztóként helyezzünk el a szobában egy darabka vaníliarudat vagy ennek hiányában akár egy zacskó kibontott vaníliás cukrot.

• Krisztián Tiszakesziről bízik benne, hogy dús lábszőrzete nem csak a hidegtől, de a szúnyogoktól is megóvja. A lényeg, hogy növésiránnyal szemben fel kell borzolni a szőrt a tökéletes hatékonyság érdekében. Továbbá úgy véli, szúnyogos időben sokat segít, ha az esti, szabadtéri beszélgetésekhez tábortüzet rakunk és azt körbeüljük: a füst elhajtja a nem kívánt vérszívókat.

• Szúnyogriasztó elegy: fél pohár vízben keverjünk el egy kis őrölt fahéjat, szegfűszeget, citromhéjat és vaníliaaromát.

• Ha nyitott ablaknál szeretnénk aludni, használjunk a hálóhelyiségben VAPE szúnyog elleni lapot. Ha pluszban meghintjük az ablakpárkányt egy kis vaníliás cukorral, a szúnyogok garantáltan távol maradnak.

• A citronella teamécses kellemes illatot áraszt és meghitt hangulatot varázsol a teraszra. Nem mellesleg pedig szúnyogriasztó hatással bír.

• Krisztián Komáromból kb. 1 dl sörrel testszerte bekeni magát. Ezt az eljárást azzal magyarázza, hogy a sörben lévő B-vitamin szagát a szúnyogok ki nem állhatják. A maradék sört belsőleg alkalmazza.

• Fontos, hogy a szúnyogszezon kezdetén ellenőrizzük a szúnyoghálókat, hogy nincs-e lyuk, szakadás rajtuk, vagy a keret mellett rés, amelyen a vérszívók behatolhatnak.

• Ügyeljünk arra, hogy vízzel teli vödrök, kannák ne álljanak a kertben, ugyanis ezek szúnyogkeltetőként működnek. Az itatók vizét pedig cseréljük gyakran. Az esővízgyűjtő hordókat, tartályokat fedjük le. Van, aki a biztonság kedvéért szúnyoghálót rögzít a hordó tetejére.

• Ne hagyjuk a kert növényeit elburjánzani! A magas fű, a túlnőtt sövény kedvez a szúnyogszaporulatnak. A kiterjedt bozótosok remek búvóhelyet kínálnak a szúnyogok újabb és újabb generációinak.

• Kíméljük meg a szúnyogok ellenségeit! A kertben sok állat fogyaszt szúnyogokat. A szitakötő és a skorpiólégy nagy szúnyogfogyasztó. A madarak sem vetik meg, de a denevér egyenesen imádja a szúnyogot. A vízben lévő halak, ebihalak, csiborok, szitakötő-lárvák és gőték a szúnyoglárvákat fogyasztják, bár nem túl lelkesen.

• Használjunk ventilátort a lakásban! Ez a praktika azon a megfigyelésen alapul, hogy a szúnyogok szélben nem csípnek. Kutatók szerint 16 km/óra szélsebesség felett a szúnyogok visszavonulót fújnak. Ha nem zavar éjjel a légmozgás, akkor folyamatosan járathatjuk a berendezést. Füllesztő melegben különösen kellemes.