Egy stadionnal kezdődött.

Mulalo Nego Negondeni egy 26 éves fiatalember Dél-Afrikából. Szerinte az alkotásnak semmi sem szabhat gátat, még az sem, ha valakinek nem áll rendelkezésére megfelelő szerszám és alapanyag.

A férfit saját bevallása szerint 2010-es futball világbajnokságon is látott (de már 1987-ben megépült) FNB stadion inspirálta. A nyitó- és záróünnepségnek is helyet adó, impozáns dél-afrikai stadion egészen elvarázsolta őt, lenyűgözte a dizájn és arról álmodozott, hogy élőben is megnézheti egy meccs alkalmával. Természetesen a családjának nem volt pénze ezt a kívánságot teljesíteni. Ezért a fiú 2008-ban nekifogott, hogy sárból építse fel a stadiont, pusztán a TV-ben és újságokban látott képek alapján.

Később az édesanyja javaslatára sokkal stabilabbá tette a szerkezetet cementtel, amit különféle hulladékokkal kevert, majd idővel elkészítette a makettet drótokból, műanyagból és más anyagokból is. Az új változat olyan nagyra sikeredett, hogy a fiatalember még bele is tudott ülni.

Ez volt az első lépés a NegoCity létrehozásához.

A hatalmas makett aztán további épületek készítésére ösztönözte a fiút. Sorra nőttek ki a földből Johannesburg ikonikus épületei. Noha a hátsókert már szinte tele van a színes alkotásokkal, az afrikai autodidakta művész nem pihen, nagy terveire vannak a jövőre nézve. Negondeni most már sokkal nagyobb léptékben tervezi az építészeti alkotásait.

Szeretne egy lenyűgöző focimúzeumot létrehozni Dél-Afrikában, az egykori világbajnokság emlékére. Nem egyedül gondolja mindezt tető alá hozni, hanem más afrikai művészek segítségével.

Közben pedig az FNB stadion illetékesei is hallottak a történetről. Meghívták a férfit és családját egy bejárásra és egy mérkőzésre is. Egy álom valóra vált!

Forrás: mymodernmet.com