Sokan úgy gondolkodnak tévévásárlással kapcsolatosan, hogy ‘minél nagyobb annál jobb’, pedig nem biztos, hogy igazuk van.

Milyen szempontokat érdemes figyelembe venni, mielőtt mélyen zsebbe nyúlva szaladnánk a legnagyobb tévéért?

Természetesen fontos tényezőt jelent az anyagi keret, hiszen erőteljesen meghatározza, hogy mekkorára és milyenre futja. De talán ennél is fontosabb, hogy mekkora a nappalink (vagy a helyiség, ahova el szeretnénk helyezni), azaz milyen messziről fogjuk nézni.

Az arányok a legfontosabbak, azaz hogy ne nézzük se túl közelről, se túl távolról. Az erre vonatkozó képlet szerint a nézési távolságot kell elosztani hárommal, így kapjuk meg az ideálig képátlót. Tehát, ha 3 méterről néznénk a tévét, akkor 1 méter képátlójú, azaz 40 hüvelykes készülék az ideális a Samsung szerint.

Ha megvan az ideális tévéméret, ezután következik a betekintési szög. Ha túl oldalról nézzük mondjuk a képernyőt, a látottak nagyon torznak fognak hatni. Szóval a rálátásunk maradjon függőlegesen 15,  vízszintesen 40 fokos szögön belül, lehetőleg szemmagasságban.

Mi a helyzet a felbontással?

Minél nagyobb a képernyő, annál nagyobb felbontással érhető el a legjobb képminőség. Az előbb említett 40 hüvelykes tévénél a sima HD minőség, azaz 720p felbontás elegendő, azonban az annál nagyobb tévéknél már javasolt a Full HD, azaz 1080p felbontás.

Ezeket az alapokat figyelembe véve indulhat a keresgélés, hogy megtaláljuk a számunkra ideális tévét.

Forrás: Samsung