Nem csak a pénztárcát kíméli, hanem a környezet is.

Az Earthship (földbárka) otthonok közös tulajdonsága, hogy természetes és újrahasznosított anyagokból épülnek az energiatakarékosság szellemében.

Ennek az építési módnak az alapja gyakorlatilag a szemét, amit a bolygón élő mintegy 7 milliárd 842 millió ember folyamatosan termel. Ahelyett, hogy hulladékégetőkben vagy még rosszabb esetben a természet lágy ölén végeznék a szeméthalmok, hasznossá téve beépítik őket.

Gumiabroncsok, üvegpalackok, fém sörös-, és üdítősdobozok, kartonok és megannyi hulladék felhasználható így.

A gumiabroncsokat földdel töltik fel, ez adja az alapot és a falakat, amikbe már az üvegeket és dobozokat is beépítik. Egy ilyen otthon nagyjából ezer darab gumiabroncsot használ fel, amit már nem égetnek el, ezzel rengeteg káros anyag levegőbe kerülését előzik meg. Persze az építés során használnak fel faanyagot, ablakokat és ajtókat is, illetve az álló falakra vakolat és stukkó is kerül, de összességében az eredmény egy passzívház lesz, amihez még a közművek sem lesznek feltétlen szükségesek.

Az elhelyezkedésen és a fekvésen is hatalmas a hangsúly, ugyanis ezek a paraméterek határozzák meg az épület átlaghőmérsékletét. A nagy üvegfelületek segítenek felmelegíteni a teret, a hűtésről pedig földbe ásott csövek gondoskodnak. Az áramot napelemek termelik, a vízről (ahol lehetséges) esővízgyűjtők és szűrők kombinációjával jutnak hozzá. A hely adottságai függvényében persze ez némileg változhat, mert van, ahonnan fúrt kútból vagy vízvezetékből nyernek vizet, de még így is egy átlagos háztartás energiafelhasználásának nagyjából felét lehet megspórolni.

Persze a profitorientált világunkban még mindig nem igazán támogatják az ilyen környezetbarát megoldásokat, de idővel muszáj lesz ráeszmélni, hogy a szemetünkbe fulladunk bele vagy a környezetkárosításba, ha nem változtatunk világszinten.

Forrás: Earthship Biotecture