Az Earthship (magyarosabban ‘földbárka’) kifejezés a természetes és újrahasznosított anyagokból épülő , az energiatakarékosságot elsődlegesen szem előtt tartó házak összefoglaló neve.

Ezek az építmények függetlenek az elektromos,  gáz-, víz- és csatornahálózatoktól, a szükséges energiát maguk termelik. Az alternatív energiaforrások olyan kombinációjával rendelkeznek, ami lehetővé teszi, hogy az ott lakók teljesen függetlenül élhessenek a közművektől. A természetes anyagok és az újrahasznosított hulladékok felhasználása az építkezésben szintén környezetbarát megoldásnak számít.

Az Earthship kezdeményezés Michael Reynolds építész nevéhez fűződik, akinek célja volt megoldást találni a rengeteg szeméttermelésből és a megfizethető lakások hiányából adódó problémákra. Úgy tűnik, meg is találta az ilyen házak képében.

Bár valóban az ilyen önfenntartó otthonokban lenne a jövő, hiszen a Föld készletei is végesek, de a piacnak leginkább a profit miatt ezeket nem érdeke támogatni. Reméljük, hogy lassan a világ nagy vezetői is rádöbbennek arra, hogy a pénzben nem lehet lakni, és megenni vagy inni sem alkalmas…

Egy ilyen bájos kis otthon nem csak a környezet számára barátságos, hanem számunka is:

Forrás: Living big in a tiny home