Néha olyan nehéz nekiállni.

Csak körülnézel és már le is hangol a káosz. Van, hogy nincs időd, energiád vagy kedved megcsinálni, pedig hidd el, utána jobb lesz! Bár tény, hogy az otthonod van érted és nem fordítva, mindig legyen olyan tisztaság és rend, amiben jól érzed magad! Hogy fogj hozzá, ha épp csak a kedved hiányzik?

Képzeld el, milyen lesz, amikor elkészült!

Ugye, milyen jó? Ezzel már meg is született a cél. Ez a motiváció első lépése.

Oszd be az idődet!

Nem feltétlen katonás szigorral, de mégis legyen benne valami rendszer. Ha nem véletlenszerűen fogsz bele a dolgokba, hanem van valami terved, akkor könnyebben kialakul a rutin. Mondjuk napi tevékenység a mosogatás a reggeli kávéd vagy épp a vacsora után, és vannak ritkábban elvégzendő feladatok, mint a mosás vagy vasalás például kedden és szombaton. A konkrétumok és a feladatok kisebb egységekre bontása segít, hogy ne érezd olyan nagy falatnak.

Engedd el a tökéletességet!

Felejtsd el azt, hogy valaha is tökéletesen tiszta és rendezett lesz az otthonod, vagy ha mégis az, nem tart sokáig, ha benne élsz vagy éltek. Ha úgy érzed, soha nem érsz a végére, igazából nem tévedsz, mert valóban soha véget nem érő feladat a háztartás. Ezt el kell fogadni! Nem kell mindig minden apró kis szegletnek ragyognia, elég, ha jól érzed magad a lakásban!

Kapcsolj be zenét!

Mondjuk nem azt, amit a legutolsó szakításod után a végtelenségig hallgattál zokogva, hanem azt, amitől úgy érzed, mozognod kell. Olyat, ami kicsit felvidít, kicsit táncra perdít, kicsit segít, hogy felkelj a kanapéról és mondjuk összesöpörj.

Nézz takarítós műsorokat!

Ki hinné, hogy ez is tud kedvet csinálni, pedig tud. Azon túl, hogy sokszor hasznos trükkök és praktikák is előkerülnek az ilyen műsorokban, az előtte-utána képek segíthetnek, hogy te is nekiállj. Mennyivel jobb körbenézni a saját otthonodban is, ha minden úgy néz ki, mintha új lenne, nem? Némi idő- és energiabefektetéssel el is érheted!