Szépen szóló üzeneteddel együtt a rozmaring illatát is ajándékul adhatod.

Akinek netalán máris felkeltette az érdeklődését ez a virágos projekt, az az alábbiakban további részleteket is megtudhat róla.

Próbájuk ki idén a lepréselt, megszárított virágokkal díszített üdvözlőkártya vagy kép készítését.

A műveletbe valamennyi családtagunkat bevonhatjuk: jó lehetőség arra, hogy több időt töltsünk szeretteink társaságában, miközben kellemesen kikapcsolódunk.

Menjünk ki tehát a kertbe vagy tegyünk egy kis sétát a közeli réten, hogy alapanyagot gyűjtsünk az üdvözlőkártyákhoz.

Ha nem a saját kertünkből szedünk virágot, előtte érdemes utánajárnunk, hogy milyen virágokat szabad a természetben begyűjtenünk. Ha esetleg egyáltalán nincs a lakóhelyünk közelében zöld terület, az erkélyen vagy a konyhaablakban nevelt fűszer- és gyógynövényeinkből is lecsíphetünk néhány szép hajtást. A rozmaring például remekül felhasználható nem csupán leveleinek formája és textúrája, de a növény finom, aromás illata miatt is.

Aki még kezdő vagy nem bízik maradéktalanul a kézügyességében, segítségképpen szerezzen be egy profi virágpréselő készletet, amely lépésről lépésre követhető, praktikus útmutatót és hasznos segédanyagokat is biztosít az alkotások megszületéséhez. Aki pedig kellően ügyes, az maga is barkácsolhat növényprést.

A lepréselt teljes virágfejekből, szirmokból, hajtásvégekből, levelekből és szárakból formázhatunk például csokrot a papírra, de tetszés szerint rövid szöveges üzenetet is kirakhatunk. Haladók akár egy komplett tájképet komponálhatnak az apró növények részek segítségével.

Fotó: arminho.pt/product/herb-press-small-n

Hozzávalók:

– növényprés
– virágok, levelek, egyéb növényi részek
– egyszínű üdvözlőlapok (a merített papírlapból készült az ideális)
– ragasztó vagy ragasztópisztoly

Fotó: arminho.pt/product/herb-press-small-n

Elkészítés:

A virágokat és leveleket falemezek közé helyezett magas rosttartalmú, nedvszívó papírlapok közt addig préseljük, amíg meg nem száradnak. Ennek ideje növényenként eltérhet (pár naptól néhány hétig terjedhet). A préseléshez válasszuk ki a lakás valamelyik száraz, meleg helyiségét.

Fából készült, csavaros növényprés híján néhány súlyos lexikon is megfelel a célra. A virágokat úgy rendezzük el a présben, hogy lehetőleg ne érjenek egymáshoz, így még véletlenül sem fognak összeragadni. Aki nagyon türelmetlen, az próbát tehet azzal is, hogy közepes fokozatra állított vasalóval szárítja ki óvatosan az itatós papír közé tett növényeket.

A legtisztább munkát akkor tudjuk végezni, és úgy tudunk a leggyorsabban haladni, ha a megszáradt virágokat csipesz és ragasztópisztoly segítségével ragasztjuk fel az üdvözlőlapra.

Készítsünk annyi kártyát, hogy ne csak ajándékba, de otthonra, lakásdísznek is maradjon belőle!