Elbűvölő, ahogy az apró láng táncot jár a jéggyertya belsejében!

A kemény télben is elbűvölő tud lenni, ahogy egy aprócska láng lobog a teraszon vagy a balkonon. Még szebb lehet az összhatás, ha jéggyertyát gyújtunk, és a hóban pislákoló fény bogyókat, gyöngyöket világít meg.

Jéggyertyát készteni nagyon könnyű, tarts velünk, mutatjuk, hogyan kell!

jeg-gyertya-4
Fotó: POPSUGAR Photography / Sarah Lipoff
jeg-gyertya-5
Fotó: www.fleuropean.com

Az alábbi hozzávalókra lesz szükséged:

  • víz,
  • cellux,
  • egy kisebb és egy nagyobb üvegedény (lehet műanyag is, a lényeg, hogy a méretük megfelelő legyen. Amikor a kisebbet beleteszed a nagyobba, akkor legalább 1 cm-nyi hely legyen a két pohár fala között. Mindkét pohár egyenes falu legyen, vagy a teteje felé szélesedő.),
  • dekoráció (pl. színes gyöngyök, bogyók, virágok, termések…)

jeg-gyertya-0

Elkészítés:

1. lépés. Kezdetek.

Tedd a kisebb poharat nagyobba. A kettő között lévő résbe önts vizet. A vízszint emelkedésével a kisebb pohár is megemelkedik. Annyi vizet önts, hogy a két pohár pereme egy szintben legyen.

2. lépés. Rögzítés.

A kisebb poharat ragasztószalag segítségével rögzítsd a nagyobb pohár közepére minden irányból, úgy, hogy a két pohár pereme azonos szintben legyen.

3. lépés. Víz hozzáadása.

Most, hogy a belső pohár rögzítve van, tölts annyi vizet a résbe, amennyi belefér ill. annyit, amekkora gyertyát szeretnél. Ügyelj rá, hogy a kis pohár már ne emelkedjen meg, szorítsd le a ragasztószalagokkal.

4. lépés. Díszítés.

Itt az ideje díszeket tenni a vízbe, ha szeretnél. Használhatsz természetes anyagokat, terméseket, bogyókat, ágakat, leveleket. Üveggyöngyökkel, kristályokkal is dekorálhatsz.

5. lépés. Fagyasztás.

Tedd a gyertyatartót a fagyasztóba (nagy hidegben kinn is megfagy a teraszon, ablakpárkányban). Hagyd ott egy éjszakára.

6. lépés. A poharak eltávolítása.

Amikor már teljesen megfagyott a víz, távolítsd el a poharakat. Először óvatosan húzd ki a kisebbet. A nagyobból talán nehezebb lesz kivenni a gyertyát, forró vizet engedve a pohárra, könnyebben sikerülhet.

7. lépés. Elkészült a gyertya.

Tedd a gyertyádat egy gyertyatartóba, és mehet az ablakba, erkélyre!

jeg-gyertya-3
Fotó: thelane.com

Az alábbi videó lépésről-lépésre bemutatja a folyamatot:

https://www.youtube.com/watch?v=AJpPjPcapW8