Kellemes ünnepi hangulatot teremt a lakásban egy szép kis grincsfa.

Itthon még viszonylag újkeletűek, azonban egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek a grincsfák, azaz a manósapka formájú karácsonyfák. Pappné Urszuly Edina, akinek a meseszép grincsfáira a facebookon lettünk figyelmesek, mesteri szinten készíti őket. Ráadásul nem is akármiből: újrahasznosított papírból. Megkértük Edinát, hogy mutassa be, pontosan hogyan is készül egy-egy ilyen alkotás.

A papírfonás 2014-ben lett nagy szerelem számomra. Elképesztő és csodálatos dolgokat lehet kreálni újrahasznosított papírból. Láttam zanótból készített grincsfákat, de én különlegesebbet szerettem volna. Annyi mindent lehet fonni papírból, miért ne a fenyőt lehetne továbbgondolni? Igazából végül nem is a zanótból készültek voltak az ötletadók, hanem A grincs című film. A grincsnek szerintem nincs magyar megfelelője, én „formabontónak” nevezném. Vagyis nem szokványos fenyőnek.

Szükséges hozzá:

  • papírpálca
  • PVA ragasztó
  • víz
  • vízbázisú lakk

A képeken én 4+1 pálcával készítettem a grincset, amelynek az alapja így egy négyzet lett. (Lehet 6+1 pálcával is készíteni, ekkor az alapja hatszög.)

Kialakítjuk a négyzetet (egyenlő oldalakkal), majd egymásra ragasztjuk a pálcákat.

Egy plusz pálcát (az ötödiket), behelyezzük az egyik szögbe és párhuzamosan a másik pálca alá ragasztjuk.

Kész az alap, kezdjük a fonást! Az óramutató járásával ellentétes irányban a következő szögre helyezzük az alsó pálcát.

Fonjunk! Szögről-szögre helyezzük a pálcákat, az alsókat pedig mindig ráhajtjuk.

Kövessük a sablon formáját, vagy tartsuk a formát. Sablon nélkül fontos tudni, hogy szűkítésnél 4 mm és 1 cm között eltolhatjuk a pálcákat, így biztos megfelelően fog kinézni a fenyőnk.

Fonjunk addig, míg teljesen le nem szűkül.

Amikor elértük a csúcsot, fogjuk össze a pálcákat. Ha szükséges, toldjuk meg őket.

Majd vegyünk egy új pálcát, és tekerjük körbe a kívánt grincsrész eléréséig. Ezután hajlítsuk meg finoman, szép ívesre.

Kész az alap! Kezeljük le PVA ragasztó és víz 1:1 arányú keverékével, majd hagyjuk száradni. Ezután lehet festeni vagy fújni, és vízbázisú lakkal lekenni.

Jöhet a díszítés, és kész a grincsünk!

Az elkészítés az alapig igazán elenyésző, mondhatni filléres költséggel jár, a díszítésnél pedig mindenki maga dönti el, mennyit szán rá. Akár ledet is fűzhetünk bele, így igazán mutatós és különleges díszt készíthetünk. Csak a képzeletünk, fantáziánk szabhat határt!

Köszönjük Papp Edinának a részletes leírást, mi már gyűjtjük is a papírt!

Edinától rendelni is lehet gricsfákat, valamint különböző dekorációs és használati tárgyakat. Elérhetőségei: www.facebook.com, fagyongy75[kukac]gmail.com és  +36706413015

Kapcsolódó cikk: Tényleg a pokolból érkezett a grincsfa?