A tojásból készült lámpák nem csak érdekesek.

Az újrahasznosítás szép példái is.

A strucctojásból készült alkotásokra nem régiben egy facebook csoportban lettünk figyelmesek.

Mivel kíváncsiak lettünk arra, honnan jött az ötlet és végül hogyan készültek a nem mindennapi lámpák, alkotójukat, Drobni Évát kérdeztük róluk:

Kb. 30 évvel ez előtt a Gödöllői kastélyban láttam először életemben faragott, csipkézett tojásokat. Nagyon megtetszett és akkor elhatároztam, hogy egyszer ilyet akarok csinálni. Elképzelésem sem volt, hogy hogyan csinálhatják.

3 éve karácsony előtt lányom megkérdezte, mi lenne az, aminek a legjobban örülnék? Mondtam, hogy egy kicsi fúrógép, és elmeséltem neki, hogy annak idején mit láttam a gödöllői kastélyban, és hogy szeretném kipróbálni.

Karácsonyra egy szépen becsomagolt, aránylag nagy dobozt kaptam a lányomtól, ami nagy és nehéz volt ahhoz, hogy egy kis fúrógép legyen. Kibontottam és egy normál méretű ütvefúró volt a kezemben… Ünnepek után kicseréltük egy mini fúróra.

Így kezdődött az én tojáscsipkézésem és -faragásom. Először libatojásokat készítettem. Persze törtem, zúztam, mire ráállt a kezem, aztán boldogság volt, amikor az egyik elkészült és egyben maradt. Aztán sok-sok libatojást készítettem. Csipkéztem, díszítettem, örömömet leltem benne.

Születésnapomra a fiamtól 2 db strucctojást kaptam, és ahogy megláttam a tojásokat, egyből azt mondtam, lámpát csinálok belőlük. Az első lámpát – a pillangósat – a lányomnak készítettem. Magam szereltem bele az elektromos részeket is.

Mini fúrógép, gyémántfejű fúró és gravírozó szárak, ecsetek, csipesz, díszítő kellékek (gyöngyök, kövek, ragasztó) szükségesek hozzá. Valamint az elektromos részek (foglalat, vezeték, kapcsoló, égő). Ami még nem árt: egy kis kreativitás és biztos kéz, elegendő szabadidő.

Arra kell nagyon figyelni még, hogy ne törjön össze a tojás és ne szenvedjünk esetleg valamiféle sérülést.

Az, hogy egy-egy darab mennyi idő alatt készül el, több dologtól függ. Ma már gyakorlottabb vagyok, így gyorsabban megy. De attól is függ, milyenre tervezem. Átlagban szépen kidolgozottan kb. 8-10 órával lehet számolni. De egy ültő helyemben sohasem készítettem készre egyetlen lámpát sem.

A tojás maga 2000-2500 Ft-ba kerül kifújt állapotban, vagyis csak a tojáshéj. A díszítőelemek (gyöngyök) kb. 5-700 Ft, elektromos alkatrészek kb. 1500 Ft, ragasztó kb. 300 Ft. Ezekhez jön még a villamosáram-fogyasztás, a ráfordított időm és munkám.

Köszönjük Évának a beszámolót, reméljük, sokakat megörvendeztet szép alkotásaival!