Lehet egy kuka szép vagy esztétikus? Talán, ha új. De mi van a sok éves, leharcolt példányokkal? Rajtuk még egy festés segíthet!

Következzen Hajni macskássá vált kukájának rövid története:

Adott egy házzal együtt megörökölt, majd egy építkezést is megélt kuka, amely látott már mindent: használták sitthordásra, öntöttek bele cementet, valamikor-valahogy az oldala is megrepedt, viszont funkcióját továbbra is betölti, tökéletes a háztartási hulladék gyűjtésére.

A kukafestés nem egyedi ötlet, a Pinteresten remek kreációkkal találkozhatunk, főleg a virágmotívumok dominálnak, de nem ritkák a rajzfilmfigurák sem, Spongya Bob vagy Snoopy még a gyerekeket is arra lelkesítik, hogy le- vagy kivigyék a szemetet. Aki nem érez magában elég kreativitást, az óriásmatricákban is gondolkozhat.

Mivel amúgy is macskafanatikusnak születtem, nem volt kérdés, milyen motívumokat választok a festéshez, de a végső lökést az itt található alkotás adta meg.

A kukánk igen csak viharvert és itt-ott horpadt, így a teljes festést elengedtem. Először következett egy alapos kefés, mosószeres tisztítás, amitől a kuka külseje tisztább lett, de szebb nem. 😀

Festéknek olyan kültérre is való zománcfestéket választottam, ami gyorsan szárad és tartalmaz alapozót is. (Megsúgom, az Obinak van ilyen sajátmárkás terméke.) Ecsetből érdemes minél vékonyabbat használni, ezeket a Pepco-ban szereztem be.

Ami pedig innen következett, az már maga a történelem! Nem rajzoltam elő semmit, csupán igyekeztem azokra a területekre nem festeni, ahol jól láthatók voltak a kukásautó ürítése során létrejött karcolások. Először a nagy mintákkal kezdtem, majd következett ezek kontúrozása. A színválasztás véletlenül lett piros-fehér zöld. 🙂

Fontos tapasztalatok: nem szeretek kesztyűt használni, de első pár levakarhatatlan festékfolt után meggondoltam magam, továbbá festékes kesztyűvel nem célszerű megvakarni öntudatlanul sem a szúnyogcsípéseket!

Az anyagköltséget sikerült 5000 Ft alatt tartani, a festésre szánt idő 4-5 óra volt, ebbe is belefértem. Amióta ilyen a kukánk, azóta az egész utca a csodájára jár, de hogy mit gondolnak, az majd később derül ki!