Pár egyszerű lépés, és a szimpla borosüvegből csillogó lakásdísz válik!

Borosüveget ezernyi különböző alakban, méretben, színben beszerezhetünk. Sokan vagyunk, akik a különlegesebb darabokat egyszerűen sajnáljuk kidobni, miután azok kiürültek. Csak gyűlnek és gyűlnek az üvegek, míg egy egész kollekcióra való össze nem gyűlik belőlük. Csak éppen funkciójuk nincs. Ezen azonban változtathatunk!

Ahelyett, hogy hagynánk, hogy porfogóként álljanak egy eldugott sarokban vagy a szelektív gyűjtőben végeznék, tegyünk azért, hogy új értelmet nyerjen a létük. Néhány hétköznapi hozzávaló és kellék segítségével átalakíthatjuk valamennyit szép, csillogó-villogó lakásdísszé, amelyekkel az év minden szakában feldobhatjuk az otthonunkat.

thespruce.com

Hogy mire lesz szükségünk? Csupán néhány dologra:

 • borosüveg
 • festék (bármilyen is legyen otthon; a festékszóró spray vagy az akril például tökéletesen megfelel)
 • csillámpor
 • dekupázs ragasztó
 • kartondoboz vagy újságpapír

Mielőtt belefogunk a csillogó borospalackok gyártásába, távolítsuk el azokról az összes címkét. Mindössze annyit kell tennünk, hogy pár órára meleg vízbe merítjük az üvegeket, majd – ha szükséges – egy szivacs durva felével ledörzsöljük a még le nem ázott legmakacsabb címkéket is.

A címkék eltávolítása után szappanos vízzel tisztítsuk meg a borosüvegek felületét. Ügyeljünk arra, hogy az üvegek teljesen szárazak legyenek, mielőtt nekilátunk a projektnek.

A borosüveg befestése

Ha a borosüveg eredeti színe a kedvünkre való, ezt a lépést akár ki is hagyhatjuk, és rögtön rátérhetünk a csillámpor felvitelére. Ha azonban a csillámos üvegeket valamilyen különleges alkalomra vagy ünnepre szánjuk (például halloweenre vagy karácsonyra), akkor célszerű az üvegeket olyan színűre befestenünk, amely jól tükrözi az adott esemény hangulatát.

Attól függően, hogy milyen festékünk van otthon, fessük be az üvegeket ecsettel vagy festékszóró spray-vel. Bármilyen eljárást is alkalmazzunk a festék felvitelére, ne mulasszunk el jól elszeparált munkaterületet kialakítani, hogy a lakás többi része és a bútoraink garantáltan festékmentesek maradjanak. A kartondoboz például kiváló, amikor spray-vel dolgozunk. Ha ecsettel visszük fel a festéket, rendszerint elég, ha újságpapírt terítünk szét.

 • A festéket vékony rétegben vigyük fel a borosüveg külsejére. Hagyjuk száradni úgy egy órán át.
 • Ellenőrizzük az üveget. Ha esetleg nem az egész felületet sikerült befestenünk (helyenként még kilátszik az üveg eredeti színe), vigyünk fel egy második vékony réteg festéket. Ha szükséges, addig ismételjük ezt meg, amíg be nem sikerül festenünk az egész üveget.
 • Hagyjuk az üveget száradni egy éjszakán át.
thespruce.com

A csillámpor felvitele a borosüvegre

Miután a festék teljesen megszáradt, megkezdhetjük a csillámpor felvitelét. A csillám boríthatja az üveg teljes felületét, de különleges, egyedi motívumokat is kitalálhatunk (például kimaszkolhatunk egy betűt vagy szót a palack felületén). Az ilyen típusú díszítéshez szükségünk lesz maszkolószalagra vagy öntapadós betűkre. Ha esetleg nincs otthon készen, magunk is készíthetünk.

 • Az üveg felületére vigyünk fel vékony rétegben dekupázs ragasztót.
 • Rögtön ezt követően vigyük fel a csillámport. Óvatosan, egyenletesen, apránként hintsük a csillámport az újságpapír vagy tálca fölött vízszintesen tartott, lassan körbeforgatott üveg felületére.
 • Annyi csillámport vigyünk fel, amíg el nem érjük a kívánt csillogást. Ha a ragasztó megszáradna, még mielőtt a csillámport a teljes felületre fel tudnánk vinni, kis ecsettel vigyünk fel további ragasztót a megszáradt részekre, majd azonnal szórjuk be csillámporral.
 • Legalább 24 órán át hagyjuk száradni.
 • A csillámos üvegeket helyezzük el a lakás különböző hangsúlyos pontjain. Az ünnepivé varázsolt üvegekbe állíthatunk virágcsokrot, bogyós ágakat, de díszíthetjük az adott ünnephez kapcsolódó egyéb kiegészítőkkel is.
thespruce.com

https://youtu.be/Qj3ekMO78Pg