Ez a remekmű tényleg az újrahasznosítás magasfoka.

A divatos és egyedi állólámpa egytől egyig olyan anyagokból készült, amelyekről sohasem gondolnánk, hogy ilyesmire alkalmasak. Üres üdítősflakonok, liszt, kávézacc, papír és szívószálak…

Nyugodtan merjük állítani, hogy Szaláné Moldován Ildikó kreativitása határtalan. Ő tervezte és valósította meg az állólámpát, melyet egy facebook csoportban mutatott be. Amint megláttuk, felkeltette az érdeklődésünket, így arra kértük Ildikót, mutassa be nekünk, hogyan készült.

Az eredeti tervem lámpabura volt a plafonon lévő lámpámra. A fa motívumot pedig már korábban is kedveltem, a legtöbb alkotásomon megjelenik. Végül mivel a plafonra nehéz fát alkotni, úgy döntöttem, hogy egy “földből kinövő” és plafonig érő fát, azaz lámpát készítek. Az, hogy PET palackokat használjak hozzá, hirtelen ötletként jött. A készítés minden mozzanatát menet közben találtam ki, ezért is tartott másfél hónapig, mire végeztem vele (egy-egy nap 2-3 órát foglalkoztam ezzel).

Üdítős PET palackokat állítottam fel oszlopszerűen, majd csirizes papírmasszával vontam be őket.

Amíg a törzs készült, ki kellett találnom, miből és hogyan lesz a fa lombja. Az üdítős vonalon maradva, kisebb hasonló palackokat használtam, valamint szívószálakat. A lomb kialakításakor napokat töltöttem kísérletezéssel, mivel a nedvesség miatt nehéz “ágak” folyton leestek. Így kitaláltam, hogy ezeket is egymásba dugdosom, épp úgy, ahogy a törzset.

Így ugyan már fa formája volt, de még hiányoztak a legvékonyabb ágak. Ezen a problémán két napig gondolkoztam, mire rájöttem a legegyszerűbb megoldásra. A papírfonáshoz használt kis papírcsöveket készítettem.

Amikor már állt a fa, csak maradék falfesték és egy kis univerzális barna színező kellett, amivel befestettem. Miközben festettem a kislányom az előző projektemből hátra maradt kávézaccal “homokozott”. A friss festékre szórtam a kávét, mellyel a lehető legélethűbb textúrát próbáltam kialakítani.

A városomban az utcai fák karácsonykor fényfüzér díszt kapnak, amit minden évben megcsodálok, így a fényfüzér LED sor ezek mintájára került rá, és lett végül állólámpa a tervezett lámpaburából.

Ami a költségeket illeti, 2 kg lisztet, maradék kb. 3 dl falfestéket és 1 színezőt használtam, vagyis úgy 1000 Ft alatt lehet. Ehhez jön a karácsonyról maradt LED égősor.

Köszönjük a részletes beszámolót, mely egészen biztosan inspiráló sokak számára!