A bográcsban készülő ételek varázsához semmi sem hasonlítható.

Az ízvilág, a hangulat, a szabadtéri csemegézés az egyik legjobb dolog a nyárban. Az ínycsiklandó falatok összehozzák a kisebb-nagyobb társaságot. A tűzön főtt finomságok illata messzire elszáll, a látvány is felébreszti az étvágyunkat.

Viszont miután már mindenki belakmározott, jön a rossz rész: a bogrács elmosása.

Mivel általában ezek a hatalmas edények kívül kormosak lesznek, és olykor belül is itt-ott megpörkölődnek picit, a mosogatás sokszor feladja a leckét. Ha nem szeretnék sem vegyszerben úszni, sem sokat erőlködni, akkor az alábbi praktikák segíthetnek megkönnyíteni a dolgunkat.

A bogrács belsejéhez használjunk só, citrom, ecet és víz keverékét! Három és fél bögre vízhez adjunk fél bögre ecetet, fél bögre sót és egy citrom levét! Ezt az egyveleget meleg vízzel öblítsük, miután sikerült eltávolítani vele a szennyeződéseket és a zsírt.

A bogrács külső megfeketedett részéhez nagyanyáink praktikája a legcélravezetőbb: a már kihűlt hamuba mártsunk nedves rongyot, majd azzal kezdjük el letakarítani az üst külső részét! Amikor sikerült eltüntetni az égett részeket, jöhet az öblítés, majd egy sima mosogatószeres átmosás.

Ha elég ügyesek voltunk, akkor a bogrács újra úgy fog ragyogni, mint újkorában!