Egyetlen csepp étolaj ezer liter élővizet is elszennyezhet.

A rántott húst és sajtot imádjuk, a sült krumpliról nem is beszélve. De nem kell lemondanunk róla, ha az elkészültükhöz szükséges étolajat használat után is megfelelően kezeljük!

A túlhevült, sütésre már alkalmatlan olajat sokan a vécébe, vagy a mosogatóba öntik, de ezzel nem csak maguknak okoznak bosszúságot a lerakodó zsiradék miatti dugulásokkal, hanem elszennyezik a vizeket is, ami a vízi élőlények otthona. Hogy ne tegyünk kárt ezzel a környezetünknek és magunknak se, ma már sok helyen gyűjtik a használt olajat, amit újrahasznosítanak.

Egyre több helyen veszik át a leszűrt fáradt olajat, többek közt benzinkutakon, üzletekben, vagy kihelyezett gyűjtőedényekbe is viheti a lakosság. Bár nem mindenki tudja, még társasházakban is megoldható a használt olaj szelektív gyűjtése. A lakóhelyhez legközelebbi gyűjtőpont megtalálásában segít a Biofilter keresője, ami település szerint listázza a lehetőségeket.

Szerencsére egyre több háztartásban ismerik fel ennek fontosságát, hogy magukért, a gyermekeikért és az unokáikért is teszik, ha úgymond visszaváltják a sütőolajat, de a továbbiakban azokra is számítunk, akik eddig nem tették!