Mintegy tízezer tányér díszeleg a falakon kívül és belül.

A vietnami Nguien Van Truong leszerelése után a szülőfalujában kezdett el dolgozni ácsként még a ’80-as években. Az egyik munkája kapcsán találkozott egy helyi antik tárgyakat gyűjtő emberrel, s ezt követően maga is beleszerelmesedett a porcelánokba. Először kereskedni akart a pazar tradicionális kerámiákkal, de végül a szenvedélyévé vált a gyűjteménye bővítése.

Az azóta eltelt évtizedek alatt megszállottsága nem hagyott alább. Hogy biztonságban tudja a megszerzett kincseket, amelyekre jóformán minden pénzét elköltötte, a saját otthonát dekorálta ki az összegyűjtött tányérokkal, tálakkal, urnákkal. Vannak köztük egyszerűbb, viszonylag olcsóbb darabok, de értékes, 17. és 18. századból való igazi régiségek is. A férfi hatalmas kollekciójának már a világ is a csodájára jár.

Bár a műve pénzben kifejezve is kimagasló összeget érne, őt nem érdekli a gyűjtemény ára, csak az, hogy valami fennmaradjon a hazája kultúrájából. Ezt annyira komolyan gondolja, hogy a gyerekeinek is meghagyta, a halála után sem adhatják el vagy rombolhatják le a házat.

Forrás: Oddity Central