Korábban mutattunk pár ötletet csodálatos faliszőnyegek közül.

Ennek kapcsán többen kérdezték: hogyan lehet felrakni a falra szépen?

Jogos a kérdés, hiszen nem is olyan egyszerű, hogy ne legyen ráncos, tisztítható/leszedhető maradjon és ne sérüljön az anyaga. Függően a szőnyeg anyagától, méretétől és súlyától, na meg attól, hogy mennyire féltjük, több esztétikus megoldás kínálkozik. Persze nem minden lehetőség adott minden szőnyeghez, de biztos találsz számodra is hasznos megoldást, íme néhány:

Karnis csipesszel

Lehet kapni külön a szőnyeghez csipeszt, ami úgy működik, mint a függönycsipesz, csak kicsit méretesebb és nagyobb a teherbírása. Ehhez fel kell szerelni, fúrni egy karnist, arra mennek a csipeszek és a szőnyeg. A végeredmény mutatós és stabil.

igotyourrug.com

Tépőzár

Ehhez szükséges némi varrótudás. A tépőzár egyik felét kell rögzíteni a falra, a másikat a szőnyegre. Ez a megoldás könnyebb szőnyegeknél működik jól.

Fellógatás

A rojtos szélű szőnyegeknél dekoratív leginkább. A megoldás lényege, hogy két léc közé szorítjuk a szőnyeg végét,  a lécek szélét kötéllel rögzítjük és annál fogva akasztjuk a falra.

www.instructables.com

Karnis fülekkel

Hasonlít az első módszerre, de csipesz helyett füleket kell varrni a szőnyegre. Puhább szőnyeghez illő megoldás leginkább.

namaste-uk.com

Profilsín

Ezeket készítik már színterezett alumíniumból, fából, és műanyagból is. A profilsínt kell a falra rögzíteni, majd a vájatba csúsztatni a szőnyeget. Diszkrét és elegáns megoldás, de fontos, hogy a profilidom és a szőnyeg vastagsága összeillő legyen.

ezermester.hu

Kapcsolódó cikkünk: A szőnyeg a falon is jól mutat!