A szép és otthonos kert fogalma mindenkinek mást jelent, éppen ezért nincs is univerzális recept a jó végeredményhez.

Lényeg, hogy olyanná varázsold a kerted, ahol jól érzed magad, tükrözi a személyiséged, és persze funkcionalitás szempontjából is átgondolt. Ha most alakítod ki a kerted, vagy épp csak átalakítanád, felfrissítenéd, adunk néhány ötletet, amelyekkel egész biztosan olyan kertet varázsolsz magadnak, amelyet nem csak nyáron, de egész évben élvezni fogsz.

Szervezz kerti partikat!

Ne ess abba a hibába, hogy pusztán az esztétika mentén alakítod ki a kerted! Egy hangulatos udvaron kell lennie olyan területeknek is, amelyek a gyönyörködtetésen túl más célt is szolgálnak – elvégre mit ér a kert, ha nem töltjük meg élettel? Ha vannak gyerekek a családban, gondolj rájuk is a kert kialakításakor egy hintával vagy akár faházzal. Ha nem tartozik terasz a házhoz, alakíts ki egy hangulatos sarkot a kerti összejövetelekre, ahol a család és barátok helyet tudnak foglalni egy kényelmes kerti bútoron. Jó ötlet lehet egy kerti tűzrakó kialakítása is, amelyet öröm lesz körbe ülni még a hűvösebb tavaszi vagy őszi napokon is. Ez lehet akár egy téglával, vagy egyéb kővel kirakott tűzrakóhely, egy kisebb tűzrakótál, vagy akár egy elektromos kerti grill.

Alakíts ki pergolát!

Ha te is szeretsz a kertedben időt tölteni olvasással, vagy szívesen rendezel kerti partit, akkor érdemes beruházni egy pergola felállításába. Amellett, hogy mutatós szerkezetek, rendkívül hasznosak is, amikor tűz a nap, vagy épp elered az eső, hiszen alatta mindezektől védve leszel.  De a pergoláknak nem csak nyári melegben vehetjük hasznát, amikor árnyékra vágyunk: segítségével meleg, védett helyet alakíthatunk ki a hűvösebb őszi napokon is különböző kiegészítők, ponyvák segítségével, de nyáron akár szúnyoghálóval is felszerelhetjük. Egy kültéri ülőbútorral kiegészítve a reggeli kávék, kerti ebédek és esti koktélozások tökéletes helyszíne lesz a fa pergola. Sokaknak a pergolákról a romantikus, rózsával befuttatott változatok jutnak az eszükbe, pedig léteznek már jóval modernebb, időtállóbb és kevesebb karbantartást igénylő változatok is. Ilyenek az aluvázas, polikarbonát fedésű pergolák, amelyek rendkívül stabilak és tartósak. Az alumínium pergolák további előnyei, hogy nem fakulnak ki a napon, nem rothadnak el az esőben, és a hőmérséklet változása sem vetemíti el. Továbbá ezek a pergolák nagyon kevés karbantartást igényelnek, így nem lesz sok dolgod vele az évek folyamán, hiszen elég néha enyhén tisztítószeres vízzel lemosni róla a rárakódott port.

Legyen élettel teli a kerted!

Manapság divat a „letisztult” kert, ahol kialakítanak egy csodás gyepet és ültetnek pár örökzöldet, netán sövényt. Azt gondolják, hogy így ezekkel viszonylag kevesebb a teendő, hiszen elég a nyírás és az időnkénti trágyázás. Ugyanakkor egy ilyen kertben a sokszínűség hiánya miatt kevesebb élettere lesz a madaraknak, rágcsálóknak és a rovaroknak, ezzel pedig elzárod magad egy olyan világtól, ami valójában örömmel tölti el az ember lelkét, és amely hozzájárulhat az egészségesebb környezethez, túlélést jelenthet számos fajnak és végül hasznos az ember számára is. A madarak, a rágcsálók és a rovarok nagy része valójában nagyon is hasznos a környezetünkben, próbáljuk hát meg együtt élni velük! A madarak megeszik a különféle kártevőket, a méhek beporozzák a virágokat és fákat, a rágcsálók pedig sok kártevőtől szabadítanak meg minket. Még ha időnként kellemetlenséggel is jár a jelenlétük, az állatok munkája az ökoszisztéma szempontjából felbecsülhetetlen. Ültess ezért olyan évelő és egynyári virágzó növényeket, amelyeket szívesen látogatnak a méhek (például levendula, dísznapraforgó, zsálya). A bokrok és fák remek életterei a madaraknak, de a rágcsálóknak, sündisznónak, mókusoknak is, hiszen elrejtőzhetnek bennük, alattuk.

Alakíts ki kerti utakat!

Ha szereted a hangulatos sétákat a természetben, akkor miért ne csempészhetnél ebből az élményből a kertedbe is?  Az utak segítenek átláthatóbbá, átjárhatóbbá tenni a kertet: lehet akár hosszabb vagy rövidebb ez a mesterségesen kialakított út, egész biztosan feldobja majd az összképet. Az utak fa-, kavics, kő, vagy épp palaburkolattal is kirakhatók, határt csak a pénztárca és egyéni elképzelés szab. Ráadásul egy kerti út esős időben igencsak megkönnyíti a közlekedést, és megkímél a sárban ragadástól. Egy mesterséges út rendezettebb összképet teremt a kertedben, funkcionális szerepén túl pedig szépen vezeti a tekintetet a kert fókuszpontjai között.

Gondolj az estékre is, dobd fel a kerted hangulatos világítással!

A jól átgondolt világítás nagyban hozzájárul egy helyiség hangulatához – ez pedig a kertekre is igaz. Ha igazán otthonossá és barátságossá szeretnéd tenni a kerted, akkor tehát mindenképp gondolnod kell arra is, hogy milyen lesz a kertedben lenni, amikor lemegy a nap. A kerti világítás kitalálása nem szerepel az elsők között a listán a ház építése során, de ellentétben a beltéri világítással, ezt könnyebb kivitelezni utólag is, hiszen nem kell semmit szétbontani majd újrafesteni ahhoz, hogy néhány fényforrást telepítsünk. Ettől függetlenül nagy munkával is járhat, ha nem napelemes megoldásban gondolkodsz, hiszen kábeleket kell lefektetni a fix kerti lámpákhoz.

A kerti világítás lehet egészen nagyszabású, és rendkívül pénztárcabarát is, attól függően, hogy mire van igény és keret. Ha hosszabb út vezet a kaputól a ház bejáratáig, érdemes irányfényt telepíteni az út mellé, hogy könnyedén betaláljunk a házba anélkül, hogy letérnénk az útról vagy elbotlanánk. Nagyon hangulatosak a kerti fáklyák is, amiket könnyedén elhelyezhetsz bárhol. Persze közel sem olyan kényelmes ezek használata, mint például egy mozgásérzékelős lámpáé, hiszen újra és újra fel kell tölteni petróleummal, és egyenként meg kell gyújtani, de vitathatatlanul megvan a hangulatuk. A szépen kivilágított kertekben gyakran látni napelemmel felszerelt LED lámpákat, amelyek a nappali fényben feltöltődnek, majd egész éjjel világítanak. A teraszod vagy pavilonod hangulatvilágítását könnyedén megoldhatod hordozható LED lámpákkal, gyertyákkal és persze ne feledkezz meg a tavaszi és nyári esték elengedhetetlen kellékéről, a égősorról sem.