A megszokottól eltérő megoldás.

Sokan el sem tudják képzelni a fürdőt hidegburkolat – falicsempe és járólap – nélkül, hiszen az az általánosan elfogadott, az az, ami bírja a vizet és könnyen tisztán tartható. Ha azonban a kivitelezés vagy a burkolat állapota már nem tökéletes, könnyedén adódhatnak problémák, kiváltképp ázhatnak a falak, az aljzat.

Lázár Nikoletta és Katzenbach Szabolcs otthonában is ez történt, ezért ők – alapos tervezést követően – úgy döntöttek, mással váltják ki a manapság már hagyományosnak mondható csempét és padlólapokat.

A csempe nélküli fürdőszoba ötlete onnan eredt, hogy a rossz fugázás miatt évekig ázó falat szerettük volna kímélni esélyt sem adva az újabb esetleges átázásnak, így egyáltalán nem gondolkodtunk csempében. Úgy gondoltuk, azt a kicsi helyet sem rontjuk el a mosdó környékén csempével.

Legyen akkor szoba jellege az egésznek.

Mindennek megvalósításához első lépésben nem volt másra szükség, minthogy leverjük az egész fürdőszobát borító, ronda penész-zöld csempét, felverjük a csempéhez kicsit sem passzoló fehér járólapot, kikapjuk a helyéről a kádat. Teljesen kiürítettük az egészet, a fűtőtesttől a bojlerig kiraktunk mindent, mivel tudtuk, hogy nem megfelelő volt egyik működése és hatékonysága sem. Egyedül a mozdíthatatlan gázcső maradt az egész helyiségben.

Mielőtt bármihez kezdtünk volna aljzatkiegyenlítőt kellett leteríteni. A tusoló körül folyékony fóliával is bevontuk a padlót és a falakat egy kis magasságig, hogy később véletlen se ázzon.

Csempe helyett jöhetett egy hátfalas zuhanykabin, amit az Apolló Zuhanykabin Kft.-től rendeltünk meg, a mosdó környékének víztől való megóvását pedig egyszerű plexi-lappal oldottuk meg, ami barkácsáruházakban kisebb táblákban kapható. Láthatatlanul óvja a falat, egyszerű és nagyszerű. Ráadásul a pulthoz ragasztottuk így a falon semmilyen felfogatása nem látszódik, tényleg láthatatlan.

Amire figyelnünk kellet, hogy a zuhanykabint az összeszerelése után nem lehetett csak úgy a helyére tenni, nem voltak egészen szivárgásmentesek az illesztések, ezért minden egyes illesztési részt sziloplaszttal tömítettünk be. Többszöri tusoláspróbának vetettük alá, mielőtt a helyére toltuk volna a kabint.

A fürdőszoba körülbelül két hét alatt készült el, mivel az aljzatkiegyenlítőnek, a levert csempe helyére került vakolatnak, folyékony fóliának száradási, kötési időre volt szüksége, de ez nem volt probléma, mert a zuhanykabinra amúgy is elég sokat kellett várnunk. Haladni is akartunk vele, mivel a fürdést egyáltalán nem tudtuk megoldani máshogy, ezért mindig kellett üzemben lévő tusolónak lennie. Egy-két napig elég vicces volt a helyzet, mert a fürdő kellős közepén már ott állt az új kabin, ideiglenesen bekötve fürdéshez, de a helyén még száradt a vakolat.

Az ablakot újrafestettük, kapott párkányt. Az ajtót lefóliáztuk. A bútorokat megálmodtuk, megterveztük, lemértük és egy helyi bútorlap-szabászaton leszabattuk, férjem összeszerelte, és a helyükre tettük őket. A pultot fém állvánnyal oldotta meg, és hihetetlen, hogy mennyire el tudta tüntetni szem elől.

Sok kompromisszumra volt szükség, hogy a maximális helykihasználást, amit megálmodtunk, meg tudjuk oldani.

A költségeink mindösszesen 600.000 Ft úgy, hogy mindent a férjem csinált. Ráadásul ebben az összegben az összes gép és a bojler is benne van.

A padlót imádjuk a legjobban. Manapság annyira élethű PVC padlókat gyártanak, hogy emellett döntöttünk. Nagyon meleg érzetet ad, könnyen tisztítható és mérföldekkel olcsóbb, mint a járólap. Még a gyakorlott szemet is megtéveszti elsőre, annyira élethű a hajópadlóminta.

Rengeteget spóroltunk azzal, hogy kihagytuk a csempét és a járólapot.

Csempe divatok jönnek, mennek, mi pedig legfeljebb átfestjük a falakat, ha eluntuk a színét, egy-két új kiegészítő és megújul az egész.

Másfél éve használjuk a fürdőszobát teljes megelégedéssel.

Csinálnánk-e másként valamit is a kialakítás óta? A válaszom egyszerű nem, mert pont azért és úgy újítottunk, hogy másként legyen, mint volt, mert az nem volt megfelelő. Mindent igyekeztünk szem előtt tartani a tervezésnél, ami a fürdőszoba akkori állapotában nem tetszett nekünk, mind a kinézetével, elrendezésével, mind pedig a működésével kapcsolatban.

Úgy érzem, kimaxoltuk a lehetőségeket, és nagyon büszkék vagyunk az új fürdőnkre.

És én külön büszke vagyok az én ezermester férjemre, aki minden álmomat megvalósította, még akkor is, amikor tényleg lehetetlennek tűnt a megoldása.

Köszönjük Nikolettának, hogy megosztotta velünk fürdőszobájuk történetét és az elmúlt másfél év tapasztalatait! Reméljük, sokak számára hasznosak lesznek a fentiek.