A huzatok rendszeres tisztítása kevés a szakértők szerint.

Elsősorban az  ágyneműhuzatok érintkeznek a bőrünkkel, amiket legalább havonta egyszer, de még inkább kéthetente-hetente érdemes cserélni, függően attól, hogy mennyi szennyeződésnek vannak kitéve. Például, ha arckrémeket használunk lefekvés előtt, háziállatokkal osztjuk meg az ágyunk vagy nemrég betegségen estünk át, érdemes minél gyakrabban cserélni.

Önmagában ez viszont nem elég, hogy higiénikus körülményeket teremtsünk a pihenéshez.

A párnák, akkor is, hanem kimondottan látványosan, de tele lehetnek poratkákkal, testnedvekkel, nyálból származó baktériumokkal, különféle gombákkal, elhalt bőrsejtekkel és porral is. Ezektől kell megszabadítani a párnánkat legalább évente két alkalommal, ha nem szeretnénk, hogy idővel az egészségünk lássa kárát.

Hogyan mossuk ki?

A legtöbb párnán egy címkén szerepel, hogy milyen anyagból készült, és az milyen bánásmódot igényel a tisztítását illetően. Sok közülük mosógépben mosható bizonyos hőfokig, de olyanok is akadnak, amik tisztítót igényelnek. Használjunk kímélő mosószereket és mindenképp csak teljesen szárazon kerüljenek majd vissza az ágyba!

Időszakosan a napsütésben szellőztetés-szárítás is segíthet, hogy egy kicsit felfrissüljenek, de az sem pótolja a rendszeres mosást!

Forrás: howstuffworks