Bármerre járunk a világban, a legegyszerűbb építményektől a luxuspalotákig mindenfélét találunk, mégis vannak a különböző országokra jellemző tipikus stílusjegyek.

Ahány ház, annyi szokás – szokták mondani, és ez valóban így is van. Most egy virtuális világ körüli útra indulunk és belesünk más országok otthonaiba:

Japán

A Japán főváros a világ egyik legdrágább és legsűrűbben lakott városa. A tehetősebbek megengedhetik maguknak a nagyobb lakást is, sokan azonban aprócska garzonokban élnek. Ezekre jellemzőek a többfunkciós helyiségek, a padlóhoz közeli ülőbútorok és ágyak, valamint a sok természetes fény.

Spanyolország

A spanyol nagyvárosokban sokfelé találkozhatunk többszintes lakóházakkal. A legtöbb ilyen lakásban fehérek a falak, kő a padló, és mindenhol van redőny. Mindezek segítenek átvészelni a forró nyári hónapokat. Központi fűtés a legtöbb helyen azonban nincs, emiatt sokan elektromos fűtőtest mellett melegszenek télen. Az általában méretesebb konyhákat csak főzésre használják, a nappaliban étkeznek.

Svédország

A svéd lakótelepi és társasházi otthonokban nagy ablakok, valamint világos falak és világos színű bútorok dominálnak. Az erkélyt leginkább pihenésre használják, az alagsorokat, pincéket szintén igyekeznek kihasználni. Az alsóbb szinteken általában tárolók, mosókonyhák vagy akár edzőtermek találhatók.

Nagy-Britannia

Anglia-szerte tipikusnak mondhatók a külvárosi sorházak, amelyekhez egy-egy kisebb kert is tartozik. A legtöbb helyiség padlószőnyeggel borított és kandalló szolgáltatja a meleget. Ami igazán érdekes, hogy két különálló csaptelepből folyik a hideg és a meleg víz.

Dél-Korea

Maga a panelrengeteg! Számukra nem túl ismerős az előszoba fogalma, sokan már a bejáratnál leveszik a cipőjüket, mielőtt belépnek a lakásba. Még a kisebb otthonoknak is nagyok az ablakaik, ezért világosak, viszont előfordulhat, hogy hiába keressük a zuhanytálcát vagy a kádat, mivel ezeket csupán egy lefolyó helyettesíti a fürdőszoba padlóján.

Ausztrália

Ausztráliában nem ritkák a nagy alapterületű családi házak, amelyekben bőven van hely három hálószobának, két fürdőszobának, garázsnak. Igen népszerűek továbbá az üvegezett beltéri ajtók.

India

A tehetősebb indiaiak kedvelik a két szintes, sok hálószobás, nagy udvaros családi házakat. Ezek hangulata általában a modern és a keleti stílus keverékét tükrözi.

Forrás: BrightSide