Nem éppen a szokványos, de nem is lehetetlen télen szépíteni az otthonunkon.

Hiába repkednek kint a mínuszok, bent nyugodtan belevághatunk a falfestésbe, ha betartunk pár szabályt. A téli szünet ideális is lehet, ha érezzünk magunkban az erőt hozzá. Három nagyon fontos dolog van, amit ezzel kapcsolatban be kell tartani:

HŐMÉRSÉKLET

Mindegy, hogy hány fok van kint, a festendő helyiségben 20-25 fok közötti hőmérséklet az ideális. Ha aktuálisan még nem volt lakott az ingatlan, mondjuk frissen vásároltuk, akkor a falakat is fel kell fűteni előtte. Érdemes olyan festéket vásárolni, ami gyorsan szárad és már egy rétegben fed. Bár lehet az ára kicsit borsosabb a többihez képest, de jelentősen megkönnyíti a dolgunkat.

PÁRATARTALOM

Ahogy szárad a festék óhatatlanul elő fog kerülni a pára, akkor is, ha fűtünk becsületesen. Ezt szellőztetéssel tudjuk kompenzálni. Ha hideg kint a levegő akkor is nyissunk ablakot legalább pár percre (kivéve, ha kint esik az eső). Páraelszívó berendezés is segítségünkre lehet, vannak hordozható változatai is.

SZÁRADÁS

Ahhoz, hogy elkerüljük a penészedést, a mélyebb rétegeket is hagyni kell becsületesen kiszáradni. Ezért a legtöbb, amit tehetünk, hogy nem toljuk a falakra a bútorokat, hagyjuk szellőzni lehetőleg tavaszig.