A nyári időszakban időnként előforduló hatalmas viharok sokak tetőszerkezetét megrongálják, és sokan ilyenkor döbbennek rá arra, hogy az otthonuk milyen könnyedén veszélybe kerülhet.

Nem csak lakásbiztosítással lehet azonban védekezni a viharkárok ellen, hanem az elhasználódott, kiöregedett tetőszerkezet cseréjével is nagy lépést tehetünk házunk megóvása felé. Ennek kulcsa pedig a jól megfontolt cserépválasztásban rejlik.

A hazai piac legnagyobb részét a beton- és kerámiacserepek teszik ki, az utcán sétálva a házak túlnyomó többségén ezeket figyelhetjük meg.

Annak ellenére, hogy még mindig egyeduralkodónak számít ez a két nagy csoport, egyre többen keresik az úgynevezett palatetőket is. Ezek, bár olcsóbbak a beton- és kerámiacserepeknél, rövidebb élettartammal bírnak, és ár-érték arányuk sem mindig a legkedvezőbb.

A betoncserepek legnagyobb előnye, hogy rendkívül hosszú élettartammal rendelkeznek, kiválóan bírják a szélsőséges időjárási körülményeket és tökéletes víz-, valamint fagyálló képességekkel rendelkeznek. Egyetlen hátulütőjük, hogy igen nagy súllyal bírnak, ami megköveteli a masszív tetőszerkezetet – mutatnak rá a hozzáértők. A kerámiacserepek ezzel szemben hasonlóképpen jó ellenálló képességgel rendelkeznek, ugyanakkor az előbbieknél jóval könnyebbek, ráadásul megfelelő rögzítés esetén viharállóak is, ami az egyes gyártók szerint azt jelenti, hogy erősebb szél sem képes levinni a tetőről.

A két nagy csoport közül bármelyik mellett is döntsünk, rendkívül fontos, hogy megfelelő minőségű építőanyagokat vásároljunk.

A tetőcsere nem az a pontja a házfelújításnak, amin érdemes spórolni, sőt, igazából akkor takarítunk meg jelentősebb összegeket, ha ismert márkák legmegbízhatóbb termékeit választjuk. Ezek esetében sokszor garanciát is érvényesíteni tudunk, ráadásul valóban hosszú élettartamuk miatt több tíz évig nem kell ismét belevágnunk a fejszénket a munkálatokba.

A megfeleleő anyagok kiválasztását követően még egy igazán nagy feladat van hátra, a megbízható tetőfedő szakember megtalálása, aki kiváló munkavégzéssel és hozzáértéssel tud biztonságos tetőt építeni a fejünk fölé.

Cikkünk megírásához az újHÁZ Centrum hírlevelét használtuk fel.