Levelek a kertben.

Különleges, szinte tündérmesébe illő hangulatot varázsolhatunk a kertünkbe az egyébként strapabíró és masszív, levél formájú és mintázatú lépőkövekkel, melyeket betonból magunk is elkészíthetünk. Haddad Mária nem csak a kerti ösvényt, hanem a kerti tóhoz tartozó csobogót, vízesést is saját készítésű, leveleket formázó alkotásokkal rakta ki. A következőkben tőle tudhatjuk meg, pontosan hogyan kell ezeket készíteni és mire kell figyelni a munkálatok közben.

“Szívesen mutatom meg a kreatívabb kertkedvelőknek, hogyan csináltam a beton leveleket, amiket aztán különböző módon használtam fel. Az alapötletet a Pinterest ötlettárából vettem, kb. 5 évvel ezelőtt. A kerti tavamat újítottam fel és ahhoz készítettem az első beton leveleket öblös formában, különböző méretű, nagy levelekből. Ilyenek a rebarbara, a lapulevél vagy a császárfa levele.

A csobogót 5 évvel ezelőtt építettem a tó fölé szintén a Pinteresten talált ötletek alapján beton levelekből. Bírja az időt.

Járólap a szusszantóban.

A járda pedig, melyhez különböző méretű lapuleveleket használtam, ilyen:

Domború formára fektetve a levelet öblös lesz, megtartja a vizet. A csobogóhoz ilyen formában készítettem a leveleket.

Így pedig járólapnak tudjuk kiönteni. Sima felületet kapunk.

Fontos, hogy a formán legalább 5 cm vastag beton legyen, mert különben eltörik. Sajnos a nagyobb levelekkel én is így jártam, mert csak 3 cm vastagok lettek, ezért még egyszer le kell gyártanom őket.

A kerti járda most 11 levélből áll, mert egyszerre csak ennyi levél kiöntésére volt hely a homokban. Kis idő múlva legalább ennyi levelet kell még készítenem.

A készítéshez homok, sóder, cement, víz szükséges. Járólaphoz ne sajnáljuk belőle a cementet! Vízből csak annyit adjunk hozzá, hogy képlékeny legyen, de nem folyós! Miután megformáztam, 2 hétig nem nyúltam hozzájuk, hogy alaposan megkössenek. Ez idő alatt locsolgattam a leveleket. Amikor megfordítjuk a járólapot, a levél 1-2 nap alatt leszárad róla.

Az áruk hozzávetőlegesen 10 000 forintból bőven kijött.”