Hogy idén ne csak bolti díszek függjenek a karácsonyfán.

A fényes, vékony, hajlékony rézhuzalból saját kezűleg gyártott csillagdísz színe és formája is tetszetős, ünnepi, de mindenekelőtt lássuk, milyen hozzávalókra lesz szükségünk az elkészítéséhez!

Eszközök, alapanyagok

  • kis méretű fatábla
  • ceruza
  • drótvágó
  • kalapács
  • 5 db nagyobb szög
  • kb. 2,5 m vékony rézhuzal

Elkészítés

1. lépés

Készítsünk keretet.

Egy kis fatáblára ceruzával rajzoljunk egy ötágú csillagot. A megrajzolt csillag mindegyik csúcsához verjünk be egy-egy szöget.

Fotó: feedxp.com

2. lépés

Tekerjük a dróthuzalt csillag alakban a szögek köré.

A művelet közben a huzalt tartsuk feszesen, de ne annyira, hogy a csillag csúcsai túl hegyesek legyenek. A kissé lekerekített csúcsú csillaggal lágyabb összhatást érhetünk el.

Addig tekerjük a huzalt, amíg kb. 60 cm marad még szabadon.

Fotó: feedxp.com

3. lépés

Készítsük el a csillag közepét.

Ennél és a következő lépésnél a maradék huzalt – alulról felülre, felülről alulra haladva– a csillag belső szögei köré tekerjük. Ezzel megelőzhetjük, hogy a keretről levett csillag kitekeredjen. Tulajdonképpen egy csinos kis mini csillagot készítünk a fennmaradt huzalból.

Fotó: feedxp.com

4. lépés

Folytassuk a csillag közepének (a kisebb csillag alakzatnak) az elkészítését.

A dróthuzal maradékát tehát a kis csillag elkészítésére használjuk fel. Egészen addig folytassuk a belső csillagforma kialakítását, amíg kb. 10 cm huzalunk marad.

Fotó: feedxp.com

5. lépés

Vágjuk le a felesleges huzalt.

Drótvágó csípőfogóval vágjuk le a maradék huzalt, de ne dobjuk ki, szükségünk lesz rá a következő lépéshez.

Fotó: feedxp.com

6. lépés

Készítsünk akasztót.

Az elkészült csillagdíszt óvatosan húzzuk le a szöges keretről. A maradék huzalból készítsünk akasztót a csillag egyik csúcsára. Ezzel el is készültünk, akár fel is akaszthatjuk a karácsonyfára. Ha több csillagot készítünk, a legjobban sikerült darabokból szép kézműves ajándék válhat, amellyel meglephetjük szeretteinket.

Fotó: feedxp.com