Hasznos tanácsok mindazoknak a kertészeknek, akik optikailag szeretnék megnövelni a szűkös teret.

Van rá megoldás, nem is egy, hogy egy kis alapterületű kert tágasabbnak, nyitottabbnak tűnjön. Megfelelő tervezéssel, elrendezéssel megteremthetjük a nagyobb tér illúzióját.

Lássuk 7 pontban, hogyan lehetséges mindez!

1. Ha helyszűkében vagyunk a kertben, használjunk összecsukható bútorokat.

Az összecsukható, használaton kívül elrakható kültéri asztallal, székekkel helyet takaríthatunk meg, nem beszélve arról, hogy rendszerint könnyűek, kompatibilis méretűek; árban, stílusban, színben, anyagban igen széles belőlük a választék.

2. Állítsunk fel a kertben néhány nagyobb cserepet a sok kicsi helyett.

A méretes cserepekbe tetszés szerint többféle növényt is összeültethetünk, így nem lesz kevésbé változatos a kertünk flórája. A rengeteg kis cserép feldarabolja a teret, ez egyértelműen a hátrányuk, csakúgy, mint az, hogy mivel kevés föld fér egy-egy pici cserépbe, hamar kiszáradnak, ezért gyakran kell öntöznünk azokat.

3. Ültessünk olyan növényeket, amelyek nem foglalnak sok helyet, illetve ne hagyjuk az erőteljes növekedésű vagy terebélyes növényeket elburjánzani.

Ezeket terjeszkedését rendszeres metszéssel tartsuk kordában. Kis alapterületű kertbe kimondottan invazív növényeket sem célszerű telepítenünk, mert mire észbe kapunk, máris olyannyira elterjednek a kertben, hogy a többi növényünket is sikerül elnyomniuk, kiszorítaniuk. Esetenként még a kiirtásukkal is meggyűlhet a bajunk. Ha mégis akad köztük kedvencünk, tanácsos dézsába, virágládába ültetve kiállítunk a kertbe.

4. Használjuk ki a függőleges felületeket, kerítést, falat.

Ez a szabály nem csak a kiskertekre, de az erkélyre, teraszra is érvényes. Néhány falra akasztható, dekoratív virágtartó vagy növényfuttató nagyban megváltoztatja összképet, mintegy kitágítja a teret.

5. Ha kevés hely áll rendelkezésünkre, a terebélyes, széles cserjék, bokrok helyett részesítsük előnyben a kúszó-futó növényeket, amelyek függőlegesen felfelé nőve gyakorlatilag alig foglalnak helyet.

6. Legyen a kertnek egy fókuszpontja, amely vonzza a tekintetet.

Ezzel máris sokat tettünk azért, hogy tágabbnak hasson a tér. A fókuszpont kialakításakor részesítsük előnyben a meleg színeket.

7. Kis kertben sokat számít a színválasztás.

Válasszuk meg a színeket bölcsen, akár a virágokról, akár a cserepekről vagy kerti bútorokról, kiegészítőkről van szó. Ne felejtsük, hogy a hűvös színek, mint például a kék, rózsaszín, zöld vagy fehér a kertet szegélyező sövény, vagy azt határoló kerítés vagy fal mentén előnyösek, míg a kert középpontjában jobb, ha a meleg színek dominálnak. A hűvös színek hajlamosak egymásba olvadni, így a nagyobb tér illúzióját keltik, míg a meleg színek kitűnnek, kiemelik a tér egy-egy részletét.