Együtt a Földért.

1,5 fokos életmód: sokan hallhatták már ezt a kifejezést. Tulajdonképpen azt jelenti, hogy megpróbálunk változtatni az életünk számos terén, amelynek következtében a Föld globális felmelegedését 1,5 fokban maximalizálhatjuk (persze nem egyedül, hanem mi, mindannyian).

Az utóbbi időben sokat vitáznak arról, hogy van-e ennek értelme, valóban lehetséges, hogy az egyének el tudnak érni ilyen drasztikus hatást. Valóban ekkora-e a mi szerepünk?

Lehet azon töprengeni, hogy mennyit számít, ha egy, ezer vagy egymillió ember követi ezt az életmódot, de az biztos, hogy önmagunkkal is jót teszünk, ha többet mozgunk, rendszeresen sétálunk, több zöldet eszünk, sok időt töltünk a kertben és nem szórjuk feleslegesen a pénzünket drága, energiarabló berendezésekre.

Mit tehetünk, ha ezt az életmódot szeretnénk közelíteni?

Az épületek tervezésénél a felhasznált anyagok tekintetében az alacsony CO2 kibocsátású megoldásokra kell törekedni. Hatékonyabb épületburkolatok használata, kevesebb energiát fogyasztó készülékek beépítése javasolt és olyan megoldásoké, mint például a hőszivattyú.

Felesleges óriási házakat építeni, előnyben kell részesíteni a kisebb lakótereket, a közösen használható, többfunkciós helyiségeket. Az új lakóparkok mindig csökkentik a zöldfelületeket, ehelyett inkább a meglévő, üresen álló házakat érdemes korszerűsíteni. Csökkentenünk kell a fosszilis energiahordozók használatát, a megújuló energiaforrásokra kell áttérni. Nagyobb teret kell adni az olyan megoldásoknak, mint a szobakiadás, lakásmegosztás, hogy kihasználjuk a jelenleg már álló épületeket és ne az üres házakat fűtsük.

A városok tervezésénél a nagy zöldfelületek mellett törekedni kell megosztható helyek és berendezések létrehozására, a mindenki által használható könyvtártól kezdve a feltöltőállomásokig, a javító-szerelő műhelyekig, a megmaradt ételeket elosztó rendszerig.

Egyértelmű, hogy a kerékpározás, a gyaloglás és a tömegközlekedés használata csökkenti a károsanyag-kibocsátást. Az otthonról történő munkavégzés, amely a járványnak köszönhetően terjedt el, szintén hozzájárul ahhoz, hogy kevesebbet utazgassunk. Javítani kell a csatlakozásokon, összeköttetéseken, hogy kényelmesen és felesleges kerülők, várakozás nélkül juthassunk el a munkába vonaton vagy buszon. Ha már muszáj autóznunk, akkor az elektromos vagy hibrid autókra való áttérés lehet a megoldás, de az autómegosztó közösségek is jobb alternatívát kínálnak.

Az étkezésben kerülni kell az állati fehérjéket, elsődlegesen a hús- és tejtermékfogyasztást kell mérsékelni. Bár ez a terület mindig sok vitát kavar, de a vegetáriánus vagy legalábbis nagyrészt növényi alapú táplálkozás jobban kíméli a környezetet. Az edukációs kampányokkal a túlfogyasztás és az élelmiszerpazarlás ellen kell hatékony megoldásokat találni.

Forrás: www.treehugger.com