A lakópark a lakótelep kistestvére, de még sem ugyanaz. Jobb esetben.

A lakóparkot a lakóteleptől általában a lakások és az ott található zöld terület mennyisége különbözteti meg, de láttunk és hallottunk számtalan példát arra is, hogy nem érzékletes a különbség. Ahhoz, hogy jól érezzük magunkat egy ilyen lakásban, a két legfontosabb tényező: a lakás maga és a környezet.

A lakás elrendezése, felszereltsége nagyon fontos szempont, de nem kevésbé az az áthallás sem. Sok társasházban élő panaszkodik arról, hogy olyan ott élni, mintha egy hatalmas családban élne az ember, csak a rokonokat, akik ez esetben a szomszédok, nem válogathatja meg. Ha akarja, ha nem, megkapja az állandóan pacalt főző nénit, aki ordítva hallgatja a kívánságkosarat, a veszekedős családot, a dorbézolós fiatalokat és a folyton ugatós kutyát is. Tudja, ki mikor kel, mit ebédel, mivel tölti a szabadidejét, úgy válnak egymás életének részeivé, hogy nem kérték. Ott, ahol jó a lakóközösség, és nincs ilyen probléma, számít a kívülről jövő zajterhelés is, úgymint a forgalom zaja.

A lakótelepeknél a túlzsúfoltság okozza a legtöbb problémát!

A másik szempont a környezet, amit leginkább a zöldterületek és a közösségi terek mennyisége és minősége ad, illetve a megközelíthetőség és a közbiztonság. Kellő mennyiségű park, játszótér, sportolási lehetőség szükséges ahhoz, hogy az ember jól érezze magát, mindezt úgy, hogy közben nem kell attól rettegnie, hogy esetleg kirabolják.

Egyre több olyan lakópark épül, ahol mindez megvalósul, csak ennek ára is van, méghozzá elég borsos. Az ilyen ingatlanok négyzetméterára meghaladja azt, amit a legtöbb családalapító fiatal megengedhetne magának eladósodás nélkül, de remélhetőleg ez egyszer majd változik!