Adott cél szolgálatában.

Bár a kompresszorok alapvetően egy feladat teljesítésére hivatottak, az alkalmazási területek ennél jóval szélesebbek. Főleg akkor, ha különféle tartozékokkal, alkatrészekkel szerelik fel a készülékeket, melyek így még több munkafolyamatban segíthetnek.

A kompresszorok – sok más berendezéshez hasonlóan – egy jól körülhatárolható feladat ellátására alkalmasak. E részről nem is érdemes többet várni, hiszen kizárólag sűrített levegő előállítására és szállítására képesek. Az már persze más kérdés, hogy ez a sűrített levegő mi mindenre használható. És az sem mindegy, hogy a kompresszor milyen teljesítményt képes garantálni, hiszen ez is nagyban meghatározza az alkalmazási területet. A készülékek kínálata ennek fényében egyezményesen kettéoszlik.

Az egyszerűbb, ház körüli és barkács célokat szolgáló készülékek a dugattyús kompresszorok. Ezek olcsón nyújtanak alacsonyabb teljesítményt, így költséghatékony megoldást jelentenek hétköznapi használatra. Az ipari szereplők számára pedig a csavarkompresszorok jelentik a megoldást, melyek drágábbak ugyan, de folyamatos nagy teljesítmény leadására képesek. Segítségükkel pedig tekintélyes mennyiségű sűrített levegő állítható elő. A kompresszor tartozékok segítségével pedig még tovább bővíthetők a lehetőségek.

Szűrés és tárolás

A kompresszor tartozékok skálája rendkívül széles. Ide sorolhatjuk a különféle alkatrészeket, bővítményeket, extra tartozékokat egyaránt. A legkisebb csatlakozótól a legnagyobb kiegészítőkig sok minden elérhető a piacon. Az egyik népszerű és kifejezetten hasznos kategóriát a különféle szűrők jelentik. Ezen belül a különféle olajszűrők a népszerű kompresszor tartozékok. A készülékek használatakor ugyanis a hűtésre használt olaj sokszor belekerül a sűrített levegőbe is. Számos esetben pedig tiszta, olajmentes levegőre van szükség, így egy olajszűrő nélkülözhetetlen kiegészítő.

A sűrített levegő előállítása egy dolog, de előfordulhat, hogy nem kerül rögtön elhasználásra a teljes mennyiség. Ipari körülmények között azonban fontos, hogy azonnal hozzáférhető legyen egy-egy extra adag. A kompresszor tartozékok közé sorolhatjuk a különféle tartályokat is, melyek a kompresszorokra szerelve biztosítják a létrejövő sűrített levegő tárolását. Mérettől függően akár egész tekintélyes mennyiség is megőrizhető a levegőből.

Szórófejek speciális alkalmazásokra

A kompresszorok sokszor különlegesebb munkafolyamatok hajtóerejét is biztosíthatják. A tisztítási munkáktól a festési és felületkezelési feladatokig sorolhatók a lehetőségek. Ami ezekben közös, hogy a megfelelő kompresszor tartozékok nélkül kivitelezésük lehetetlen lenne. Épp ezért a különféle szórófejek is kifejezetten keresett kiegészítők. Ezek pedig további alkategóriákba sorolhatók, attól függően, hogy milyen munkát szeretnének velük végezni.

A leghagyományosabb szórófejek egyértelműen a festéshez, fényezéshez kaphatók. Ezeket előszeretettel alkalmazzák például az autóiparban, vagy akár kisebb fényezőműhelyekben is. Ipari körülmények között a felületkezelés is gyakran előforduló igény. Az erre alkalmas kompresszor tartozékok már speciálisabbnak számítanak, de e munkára is találhatók speciális szórófejek. A különféle tartozékokkal tehát a kompresszorok képességei szinte a végtelenségig bővíthetők. Egy készülék, számos munkafolyamat.