‘Lakva ismerszik meg az ember’ – szokták mondani.

Hogy ez mennyire igaz, kiderül a hétköznapi apró rigolyákból, amiből valljuk be, mindenkinek van. Otthon, együtt élve kijönnek azok a kis nemszeretem dolgok is, amik egy rövidke találka mézédes fátylán át nem tűnnek fel. De mik is ezek? Utánajártunk a legidegesítőbb otthoni szokásoknak, avagy hogy mitől áll égnek a magyar ember haja.

Nervous Cat GIF by sheepfilms - Find & Share on GIPHY

Nem reprezentatív kutatásunk eredményeként a képzeletbeli toplista élén

a szétdobált ruhák állnak! A szekrénybe hajtogatott tiszta ruhák és a szennyes közti beláthatatlan szakadék hős túlélőiként mindenütt ott heverő ruhaneműk. Bár a legtöbb magyar háztartásban található egy szék vagy fotel, ami tele van ruhákkal, mégis ezt említették legtöbben a legidegesítőbb szokásként.

A második legbosszantóbb dolog a morzsa. Ágyban evés, mászkálva evés és annak eredményeként az apró sercegő rettenetek. Megértem. Nekem is tikkelni kezd a bal szemem, ha ropog a morzsa a talpam alatt.

Ugyanez igaz a sárra és a le nem vetett cipőkre. Ez a szokás is előkelő helyet foglal el a bosszúsági listán.

Kicsit kevesebben, de szintén megemlítették az állatok az ágyban kompozíciót. Nem mindenkit érint jól, ha az éj leple alatt Morzsika vagy Cirmi az arcára ül. Valaki csak a szőrt és nyálat látja bennük nem az édes kisdedet.

A hangos zene is sokaknál veri ki a biztosítékot. “A szomszédaim jó zenéket hallgatnak, ha tetszik nekünk, ha nem. ” És ritkán tetszik.

A lábak az asztalon is sok embert idegesítenek. Bár valljuk be nem ugyanaz az élmény, amikor egy meglett férfi az egész napos bakancsban eltöltött munkanap után feldobja a lábait a dohányzóasztalra, vagy egy kisded fedezi fel, hogy vannak lábujjai.

Említésre méltó volt még a foltok otthagyása, szintén a tisztasághoz kapcsolódva. Pultra támasztott teafilter, vagy kicsöppent kávé is lehet konfliktus forrása.

Összességében úgy tűnik a magyarok szeretik a rendet és a tisztaságot, hiszen az ezzel kapcsolatos dolgokon bosszankodnak a leginkább az otthonukban. A jóslatokkal ellentétben nem került napirendre például, sem a fogkrémes tubus, sem pedig a pucérkodás.

Szerinted mi a legidegesítőbb?