A konzerv évtizedek óta a háztartások egyik legnagyobb találmánya: tartós, praktikus, vészhelyzetre tökéletes. De vajon tényleg annyira biztonságos? Egy friss kutatás szerint a konzervdobozokból káros vegyületek oldódhatnak az ételbe – így érdemes újragondolni, mit és hogyan tárolunk a spájzban.
Mi az a BPA, és mit keres az ebédünkben?
A biszfenol-A (BPA) egy mesterséges vegyület, amelyet gyakran használnak a konzervek belső bevonatában. Célja, hogy megvédje az ételt a fémmel való közvetlen érintkezéstől – csakhogy ez a védelem nem mindig marad ott, ahol kéne. A kutatások szerint a BPA képes az ételbe szivárogni, különösen savas vagy zsíros élelmiszerek esetén.
De tényleg baj ez? – A kutatás eredményei
A The Conversation portál által bemutatott kutatás (szerzők: Teresa M. Kruszewski és David J. Cwiertny, 2024. május 28.) szerint a konzervekben tárolt ételek egy része kimutatható mennyiségű BPA-t tartalmazott. A vizsgálatok során különféle konzervételekből vettek mintát, és laboratóriumi analízissel mutatták ki a BPA és más ipari vegyületek jelenlétét. Bár a jelenlegi mennyiségek nem haladják meg a hivatalos egészségügyi határértékeket, a hosszú távú, rendszeres fogyasztás okozhat aggályokat – főleg gyerekek, várandós nők és hormonális betegségekkel élők esetén.
Milyen konzerveket érdemes kerülni?
- Paradicsomos konzervek (magas savtartalom)
- Zsíros halkonzervek (pl. tonhal olajban)
- Előfőzött, készételek (többféle összetevő, hosszabb tárolás)
Ha mégis konzervezel, érdemes utána nézni, hogy a gyártó BPA-mentes bevonatot használ-e. Egyre több cég tünteti fel ezt a csomagoláson.

Spájzstratégia – így tárolj okosan!
A konzervek helyett válassz inkább:
- Üveges kiszerelésű ételeket (pl. bab, csicseriborsó, befőttek)
- Fagyasztott zöldséget, gyümölcsöt
- Száraz hüvelyeseket és gabonákat (pl. lencse, köles, rizs)
A jól szellőző, hűvös kamra vagy kamraszekrény kulcsfontosságú – így az élelmiszerek tovább eltarthatók, és nem szaporodnak el bennük a molyok vagy penészgombák sem.

Akkor most dobjuk ki a konzerveket?
Nem feltétlenül. Egy-egy jól záródó halkonzerv vagy paradicsompüré a polcon még mindig praktikus lehet vészhelyzet esetén – csak ne ezekre építsd a mindennapi főzést. Érdemes rotálni a készletet, mindig elhasználni a régebbit, és időnként újraértékelni, mire is van valóban szükség.

Okosan, nem pánikszerűen
A konzervek nem az ördögtől valók – de ha hosszú távon szeretnél egészséges, fenntartható kamrakészletet kialakítani, érdemes átgondolni az alternatívákat. Az otthonod akkor lesz igazán biztonságos és egészséges, ha nemcsak szép, de tudatosan is van berendezve – polcról polcra, dobozról dobozra.
Forrás: Teresa M. Kruszewski és David J. Cwiertny: „Harmful chemicals often migrate into tinned food – here’s how to avoid eating them” – The Conversation, 2024. május 28.
(https://theconversation.com/harmful-chemicals-often-migrate-into-tinned-food-heres-how-to-avoid-eating-them-257842)