Ha nem szeretnéd, hogy teljesen kiürüljön a pénztárcád, fogadd meg az alábbi tanácsokat.

Egy kültéri ülősarok nagy változást jelent. Végre lesz egy meghitt hely a szabad ég alatt, ahová kiülhetünk, kényelmesen elhelyezkedhetünk, friss levegőt szívhatunk. Elvonulhatunk a kezünkben egy pohár limonádéval és egy jó könyvvel, élvezhetjük a nap melegét, hallgathatjuk a kismadarak énekét.

Az egyetlen akadály e között a csoda és a valóság között csupán az, hogy ezt a mini édenkertet valahogy meg is kell építenünk. Méghozzá úgy, hogy ne menjen rá az összes megtakarított pénzünk. Nos, a jó hír az, hogy még viszonylag kis költségvetésből is varázsolhatunk igényes kültéri pihenőhelyet. Ennek költsége természetesen igen széles skálán mozog, függ mindenekelőtt a kialakítandó hely méretétől és a felhasznált anyagok minőségétől. Nem mindegy például, milyen burkolatot kap a terasz, de nem ez az egyetlen fontos szempont.

Az alábbiakban 10 olyan dolgot sorolunk fel, amelyen spórolni tudunk az új kültéri pihenőhely megtervezése és kialakítása során.

1. Válasszunk sík területet

Ne feledjük, hogy drágább a kivitelezés, ha a pihenőhely megépítéséhez az esetleges szintkülönbség miatt támfalakat, rézsűt kell építtetnünk. Ha tehát módunk van rá, kerüljük a lejtős helyszínt.

2. Tervezzük az ülősarkot a házhoz közel

Gondoljuk át, hogy milyen funkciókat fog a pihenőhely ellátni. Lesz-e rajta például kültéri konyha? Lesz-e szükség elektromos vagy vízvezetékekre? Ha igen, akkor minél közelebb tervezzük a pihenőhelyet a házhoz, annál kisebb költséggel építhető meg.

3. Építsük körbe a meglévő fákat

A meglévő fákat okosan beépíthetjük az ülősarokba, és ezzel két módon is pénzt takaríthatunk meg. Egyrészt azzal, hogy a fát nem kell kivágatnunk, másrészt azzal, hogy egy idősebb, terebélyes lombú fa akár annyi árnyékot is tud biztosítani, mint egy napellenző vagy pergola (azaz nem kell külön árnyékolót felszereltetnünk).

4. Válasszunk kedvező árú burkolóanyagot

A kerttervező szakemberek szerint a murva az egyik legkevésbé költséges teraszburkoló anyag, amely szóba jöhet. Az árspektrum másik végén a természetes kő áll, mint például a gránit vagy a mészkő, de igen népszerű még a természetes kövek hatását tükröző, mázas vagy mázatlan kerámialap, a kőőrlemény greslap is.

5. Az építőanyagokat a szezonon kívül vásároljuk meg

A pihenőhely kialakításakor tervezzünk jó előre: a szükséges anyagokat a szezonon kívül vásároljuk meg, amikor csökken a kereslet és alacsonyabbak, kedvezményesek az árak.

6. Használjuk fel a már meglévő anyagokat

Ha egy korábban kialakított pihenőhelyet újítunk fel, a még használható járólapokat ne dobjuk ki, gondoljunk az ésszerű újrahasznosításukra a járda vagy terasz kialakításakor. Ha például murvával fedjük a területet, azt körbevehetjük a régi, de még ép járólapokkal.

7. A kültéri pihenőhelyet több szakaszban építsük meg

Ahhoz, hogy pénzt tudjuk megtakarítani a kivitelezésen, több lépésben is megépíthetjük a pihenőhelyet. Első lépésben végeztessük el a tereprendezést, a szükséges földmunkákat, a talaj kiegyenlítését. Ezt követően a pihenőhely kialakítását, burkolását több szakaszban is elvégeztethetjük aszerint, mikor teszi lehetővé a pénztárcánk a terület további bővítését. A teljes befejezésig a burkolásra váró területet mulccsal takarjuk be.

8. Ötvözzük a régit az újjal

A kültéri pihenősarok megépítésekor vegyük figyelembe azt is, hogy melyek az adott terület megmenthető részei. Ha például a tervezett ülősarok helyén olyan betonjárda fut keresztül, amely kifogástalan állapotban van, nem kell feltétlenül felszedetnünk, ehelyett törekedjünk arra, hogyan illeszkedjen harmonikusan az új pihenősarokba. A beton és a vörösfenyő kettősével például igen látványos összhatást érhetünk el.

9. Alakítsunk ki fókuszpontot kedvező árú kültéri bútorokkal

A felső árkategóriás kültéri bútorok helyett már egyetlen függőágy is válhat egy pihenősarok vagy terasz központi elemévé. Megbízható minőségű, jó állapotú kültéri bútorokat pedig használtan vagy áruházi akció során is be tudunk szerezni. Spórolhatunk azon is, ha olyan bútordarabokat választunk, amelyek a szezonon kívül beltérben is használhatók. Az ügyes kezű ezermesterek akár saját kezűleg is barkácsolhatnak ülősarkot többek között korábbról megmaradt raklapokból.

10. Cserepes, dézsás növényekkel határoljuk a kültéri ülősarkot

Nem kevés költséggel jár, ha egy kültéri pihenőhelyet kerítéssel vagy térhatároló elemekkel szeretnénk körbekeríteni. Privát szférát teremthetünk pénztárcabarát módon azáltal is, ha a leburkolt területet körben néhány magas, dézsás vagy cserepes növénnyel határoljuk.