Régit vásárolt, hogy kedvére festhesse, újíthassa fel.

Sokan kidobnak egy-egy már számukra használhatatlanná vált bútordarabot, jobb esetben elajándékozzák vagy eladják. Demeter Anita fantáziát látott egy eladásra kínált régi szekrényben, így megvásárolta és gondosan felújította, modernné varázsolta azt.

Júniusban költöztünk be az új házunkba, egy társasházi lakás után sikerült végre megvennünk új családi otthonunkat, egy 150 nm-es kertes házat, Fóton.

Az új lakáshoz új berendezésekre is szükség volt, és egyrészt költségcsökkentés miatt, másrészt mert egyedi dolgokat szerettem volna, saját kezűleg készítjük el, amit csak lehet. Így lett már egy kerti bútorunk, amit szintén egy régi bútorból újítottunk fel.

Cipősszekrényt sokáig nézegettem a neten, de olyan jópofát, amilyet elképzeltem, sehol sem találtam, mindenhol hasonló, sablonos dolgok voltak.

A Jófogáson találtam rá erre a szekrényre. Fából van, ezért úgy gondoltam könnyű lesz vele bánni és még évekig használható lesz.

Az ötlet a mintázatra jó pár Pinterest kép átböngészése alapján körvonalazódott ki bennem.

A szekrényt először is lecsupaszítottuk a feleslegesnek vélt “giccsektől”. A lehajtható ajtón voltak még keretek, ezeket leszedtük.

Alapos csiszolás következett, utána leporoltuk, fatapasszal kijavítottuk a hibákat. Simára csiszoltuk, újra porolás és kezdődött a festés.

Az Obi saját márkás 2:1 színes selyemfényű zománcfestékét használtam. Ez a festék nagyon sok színben elérhető és alapozó is egyben. Nem alapoztam külön. A fehérrel kezdtem, 3 réteg kellett rá.

Ezután a színek alapján kimaszkoltam a területeket és 2 rétegben festettem a színeket. Az előírás szerint 12 óra száradási idő kell egy rétegnek. Így mivel dolgozom, csak esténként munka után tudtam egy-egy újabb réteget felvinni. Emiatt húzódott el a folyamat, kb. egy hét volt, mire elkészült.

A fogantyúkat is lecseréltük. A Zara Home-ban találtam jó áron szépeket.

Költség:

  • Bútor: 6000 Ft
  • Festék: 2000 Ft/db, összesen 8000 Ft

A festékek 500 ml-es dobozban vannak, maradt még minden színből, egy újabb bútorra tudom még használni.

  • Fogantyúk: 900 Ft/2db

Az egészből a legnagyobb rész a festék, de maradt még belőlük, több bútorra is elegendő.

Az egészben a legjobb, hogy ez tényleg az enyém, az én munkám van benne, az én személyiségem. Nem lett tökéletes, de számomra inkább eszmei értéke van. Az új házunkat szeretnénk előbb utóbb a mi ízlésünkre formálni, ezért amit csak lehet, ketten oldunk meg a férjemmel.

Köszönjük Anitának, hogy bemutatta a cipősszekrény látványos újjászületését! Reméljük, története sokak számára kedvet adott ahhoz, hogy hasonló munkába fogjanak!