Időtálló darabok új köntösben.

A régi, akár több évtizedes, évszázados bútordarabok nem csupán kiállják az idő próbáját, de sok-sok emléket, érzést is hordoznak. Kazsimérszki Alida mára mesterévé vált a fából készült bútorok felfrissítésének: csiszol, fest, antikol, lakkoz, sőt, még gyönyörű mintákkal is díszít. A következőkben Alidától tudhatjuk meg a bútorfelújítás részleteit.

Eleinte csak fotóháttereket szerettem volna készíteni a kovászos kenyereimnek és a sajtjaimnak. Valamit, ami rusztikus, ami hangulatában illik a saját készítésű, hagyományos ételekhez. Neten keresgéltem, de leginkább csak műanyag háttereket találtam. Ezért először régi, kopott, használt deszkákat vettem kezelésbe, színeztem, koptattam, antikoltam, így lassan rájöttem a fortélyokra.

25 éve megörököltem két 150 éves karosládát a dédnagymamámtól, amiket restauráltattunk ugyan, de a következő évtizedek, a pára, a kinti tárolás rajtuk hagyta nyomait. Bekerültek a lakásba, de sem a színük, sem a fényes lakkozásuk nem tetszett. Ezek voltak az első nagyobb munkáim, aztán már nem volt megállás.

Mivel sokat barangolok, futok a Pilisben, az ott megismert növények, vadvirágok erősen inspirálnak a díszítések, minták kiválasztásánál.

Krétafesték, csiszolópapír, antikoló paszta, ultramatt lakk, rengeteg ecset, transzferminták, stencilek, transzfergél szükségesek.

Először nagyon alaposan megtisztítom a bútort, lemosom, portalanítom, zsírtalanítom. Ha felpattogzott a lakkozás, akkor csiszolom is.

Krétafestékkel 2-3 rétegben átfestem, gyakran különböző színekkel, mert a visszacsiszolás után ezek a rétegek nagyon szépen előbukkannak. Nedves szivaccsal összemosom a színeket, csiszolópapírral főleg az éleket, a domború mintákat, sarkokat lehet szépen kiemelni.

Hígított antikoló pasztával átkenem, gyakran díszítek növénymintával, ezeket vagy a netről töltöm le és egy speciális transzfer technikával viszem át a felületre, vagy stencilt alkalmazok, esetleg készen kapható, színes IOD transzferfóliát használok.

Antikoló pasztával átkenem, végül ultramatt lakkal zárom, így egyáltalán nem lesz csillogó, fényes a felület, ugyanakkor vízhatlanná válik. Akár régi konyhaszekrényt, kredencet is újjá lehet így varázsolni.

Sok lépésnél el lehet rontani!

A festéket annyi rétegben kell felvinni, ahányat az adott bútor igényel. Ha egy világos felületet festek át sötétre, vagy sötétet egészen világosra, általában 3 réteg krétafestékre van szükség, hogy szépen fedjen. Ha lakkozott a felület, célszerű Harzo-val egy hidat képezni rajta.

Transzferálásnál pedig meg kell várni, hogy a felragasztott minta teljesen megszáradjon, különben a benedvesítés után nem csak a transzferpapír, hanem a minta is lejön a bútorról.

Az ecsetek tisztítása is fontos, hiszen a krétafesték igen hamar szárad, megköt, ezután már képtelenség kimosni az ecsetből.

A felújítás költsége a festeni kívánt felület nagyságától, minőségétől, az alkalmazott technikától függ.

1 liter krétafesték nagyjából 13 m² egyszeri lefestéséhez elegendő, az ára 8-10 000 Ft. Ehhez jön a készen vásárolt transzferfólia, ami mérettől függően 6-18 000 Ft között mozog, ezért választok mostanában a Pinterestről mintákat, amiket lézeres nyomtatóval kinyomtatok, majd transzfergéllel viszek át a bútorra. A ráfordítás tehát nem kicsi, cserébe egészen egyedi, koptatott, vintage jellegű bútorokat tudunk készíteni, melyek stílusban, mintában, színben egységessé festhetők egy lakáson belül. Mindenképpen olcsóbb, mint a bútorcsere.

A festés, felújítás hobbimmá vált, sőt kaptam már megbízást Balaton-felvidéki nyaraló fa bútorainak átfestésére, megunt székek átalakítására is.