Növényekkel teleültetett ablakládákkal még szebbé, barátságosabbá tehetjük az otthonunk.

Ha szeretnénk a házunk külsejét is dekorálni és vonzóbbá tenni, nincs is talán jobb megoldás erre, mint néhány ablakláda kihelyezése. De hogy milyen legyen az ablakláda és mit ültessünk bele? Az alábbi tanácsok, tippek remélhetően segítséget nyújtanak ebben.

Fotó: blog.shadesshuttersblinds.com

A növények kiválasztása

Ha gyönyörű ablakládára vágyunk, az első lépés annak átgondolása, megtervezése, milyen növényeket ültessünk bele. A gondos tervezésre mindenekelőtt azért van szükség, mert ha több, különböző növényt ültetünk össze, meglehet, hogy mindnek eltér a fényigénye. Ez pedig határozottan nem szerencsés.

Figyeljük meg alaposan, mennyi fény éri a háznak azt az oldalát, ahová az ablakládát szánjuk. Ez döntő fontosságú, ha egészséges növényekre vágyunk. Vegyük figyelembe, hogy egy északi tájolású ablak közel nem jut annyi természetes fényhez, mint egy délre néző ablak. Tehát elsősorban az fogja meghatározni a választható növények körét, hogy mennyi fény éri az ablakot, ahová a virágládát tervezzük.

Fotó: southernliving.com

A növények elrendezése

Miután kiválasztottuk a növényeket, el kell rendeznünk azokat az ablakládában. Ha a legegyszerűbb megoldásra törekszünk, elég, ha egyetlen fajta növényt választunk. Ha azt szeretnénk, hogy minél feltűnőbb legyen az ablakláda, válasszunk élénk színű, tarka virágokat. Ha még ennél is nagyobb változatosságra vágyunk, ültessünk össze több, egymástól méretben, színben, textúrában eltérő növényt. Ne feledjük, hogy a legmagasabb termetűt célszerű az ablakláda leghátsó sorába ültetnünk. Az elrendezés során kísérletezzünk bátran, hagyjuk szabadon szárnyalni a fantáziánkat.

Fotó: homestratosphere.com

Helyes gondozás

Nem szabad figyelmen kívül hagynunk, hogy az ablakládába ültetett növények rendszeres gondozást igényelnek. Például időnként gondoskodnunk kell a megfelelő tápanyag-utánpótlásról tápoldatozás vagy táprudak formájában.

Fontos, hogy a virágláda mindig tökéletesen nézzen ki, azaz az elnyílt, elszáradt virágokat, elsárgult leveleket rendszeresen csipkedjük le. Ne feledkezzünk meg a virágládába ültetett növények kellő gyakoriságú öntözéséről sem.

Esetenként nem kis munka egy igényes, esztétikus ablakláda kialakítása. Az erőfeszítéseink azonban megtérülnek, és reméljük, hogy az alábbi képek mindenkire inspirálóan hatnak és sikerül a lehető legszebb, legegyedibb ablakládát összeállítaniuk.

Fotó: homestratosphere.com
Fotó: lowes.com
Fotó: windowbox.com
Fotó: hometalk.com

Fotó: homebnc.com