Pompás dísznövény, fűszer- és gyógynövény, természetes illatosító!

A rozmaring melegigényes fűszernövény, ezért a déli, védett fekvésű kertekben érzi magát a legjobban. Téli takarásáról nem árt gondoskodnunk: ha ez sikerül, akkor akár kisebb fácskát is nevelhetünk belőle. Cserepes növényként azonban lakásunk viszonylag hűvösebb helyiségében egész télen át zöldell. Leveles hajtásait rendszeresen nyírhatjuk-vághatjuk, ettől csak még tömöttebb lombot nyerünk. A virágzó rozmaring ráadásul kiváló méhlegelő.

A magról való szaporítása hozzáértést és türelmet igényel, így egyszerűbb megoldás, ha az első rozmaringbokrocskánkat kertészetben szerezzük be. Ezt aztán hajtásdugványozással akár tovább is szaporíthatjuk.

Cserépben: dekoratív balkonnövény

Ha nincs kertünk, cserepes növényként is tarthatjuk. Az erkélyen gondoskodva neveljük, mivel fázós, szabadba kiültetve is takarást igényel télen, és kemény fagyok esetén még így is esélye van a visszafagyásra. Aki szereti az illatát, egy-egy ágát a kandallóban vagy szabad tűzön elégetve is élvezheti.

Legyen kéznél, ha a kertben grillezünk

A rozmaring intenzív illatú fűszernövény, erős aromája van, ezért igen óvatosan kell bánni vele. Talán legismertebb bárányfűszerként, de más sültekhez is jól jön, alkalmas pácoláshoz való fűszerkeverékekbe, de a paradicsomos ételeket is kellemesen megbolondíthatja.

Fűszerezhetünk vele grillezett zöldségeket is, vagy éppen különböző finom koktélokat. A virágával gyümölcskrémeket is ízesítenek. Megkönnyíti a zsírok lebontását, ezért zsíros húsokhoz ajánlják. Azon kevés fűszerek közé tartozik, amelyek a szárítás során nem sokat veszítenek az aromájukból.

Rozmaringos-citromos fűszersó

Grillezéskor mindig jól jöhet egy kis rozmaringos-citromos só. Egy csésze durva tengeri sóhoz keverjünk egy jó marék friss rozmaringlevelet, majd adjuk hozzá 1 db (kezeletlen) citrom lereszelt héját. Konyhai robotgép segítségével őröljük finomra. Tároljuk légmentesen záródó dobozban vagy tasakban. Pompás az íze grillcsirkén, grillezett zöldségeken, bárányon vagy steak-en.

Rozmaringos fűszerecet, -olaj

Igen látványos és egyedi fűszerecetet alkothatunk egy csinos üvegcse és néhány kerti fűszer – ecetbe vagy olívaolajba áztatott rozmaring, bazsalikom, zsálya, levendula – segítségével. Asztalra, de dísznek, illetve ajándéknak is pazar.

Gondoljunk csak az ízletes házi fűszerkeverékekre, pácokra és salátaöntetekre, amelyeket a felhasználásukkal gyorsan összedobhatunk. Ahogy említettük, a rozmaring erős aromájú fűszer, ezért óvatosan adagoljuk. Mediterrán, olaszos hatást kölcsönöz ételeinknek.

Gyógyhatása

Elsősorban az olaja vérkeringést serkentő, vérbőséget okozó hatása révén fájdalomcsillapító, reumatikus panaszokat enyhítő, de enyhe fertőtlenítő és emésztéskönnyítő is. Ruha közé téve molyirtóként is kitűnő, illetve potpourriban rovarriasztó hatású.