Akinek gyerekkorában a sparhelt melege mellett száradt a vizes zoknija, az pontosan tudja, hogy ez nem csupán egy konyhai eszköz volt, hanem maga az otthon szíve. A sparhelt fűszere nem a bors meg a paprika volt, hanem az égett fahasáb illata és a pattogó parázs zaja. De honnan ered ez a ma ismét divatba jött konyhai csoda, és hogyan érdemes beilleszteni a mai életünkbe?

A sparhelt története

A sparhelt a 19. század végén jelent meg Európa konyháiban, és gyorsan leváltotta a nyitott tűzhelyeket. A német eredetű szó az osztrák “Sparherd” kifejezésből ered, ami “spórolós tűzhelyet” jelentett – nem véletlenül. A sparhelt ugyanis sokkal hatékonyabban égette el a fát, és nem kellett attól tartani, hogy füst borítja el az egész konyhát, mint régen a nyitott lánggal működő kemencéknél.

Ezek a tűzhelyek tömör vasból vagy zománcozott acélból készültek, gyakran díszes részletekkel, míves kilincsekkel, mintás ajtókkal. A sparhelt nemcsak hasznos háztartási gép volt, hanem egyben a konyha büszkesége is: bútor és használati tárgy egy személyben.

miert szeretjuk a regi sparhelteket 1
Miért szeretjük a régi sparhelteket?

Miért rajongunk értük ma is?

  • Melegít, főz, süt – egyszerre: egy sparhelttel nemcsak melegedni lehet, hanem egyszerre készíthetsz rajta levest, piríthatod a hagymát, és már mehet is a lecsó a kemencés részbe. Ráadásul a teavíz is mindig kéznél van.
  • Hangulata van: a pattogó fa hangja, a vasajtó csattanása, a tűz melege – ezek az élmények nem pótolhatók semmilyen modern indukciós főzőlappal vagy digitális kijelzővel.
  • Gazdaságos: ha tűzifával fűtesz, hosszú távon olcsóbb lehet, mint az áram vagy a gáz. És ami a legjobb: a számlák helyett fahasábokat lapozgatsz.
  • Dekoratív: egy felújított sparhelt igazi ékszere lehet egy vintage, rusztikus vagy épp bohém stílusú konyhának. Egy jól kiválasztott darab nemcsak a szíve lehet a térnek, hanem a lelke is.

Ha te is szeretnél sparheltet…

  • Keresd a piacokon, online aukciókon, lomtalanításokon! A legjobb darabokat gyakran fillérekért adják. Ne a karcolásokat nézd, hanem hogy ép-e az ajtaja, megvan-e a rostélya, záródik-e rendesen. A legtöbb darab felújítható!
  • Felújításhoz kérj szakembertől segítséget: a tűzteres eszközöknél nem lehet kompromisszum: fontos a biztonság, a megfelelő hőállóság és a működőképesség. Ha a sparheltet fűtésre vagy főzésre szeretnéd használni, egyeztess kéményseprővel vagy kályhással – nem érdemes kockáztatni.
  • Gondoskodj a megfelelő szellőzésről! Egy rosszul szellőző helyiségben a sparhelt veszélyes lehet, ezért legyen ablak, huzat, vagy akár egy kis rés az ajtón – itt ez nem hiba, hanem előny!
  • Használat előtt ellenőrizd a kéményt! Az eldugult vagy rossz állapotú kémény nemcsak a hatékonyságot rontja, hanem balesetveszélyes is. A rendszeres tisztítás és ellenőrzés elengedhetetlen.
miert szeretjuk a regi sparhelteket 2
Miért szeretjük a régi sparhelteket?

Élő múlt a konyhában

A sparhelt nemcsak egy tüzelőberendezés – hanem egy darabka történelem, egy szelet otthonosság és egy csipetnyi nosztalgia. Visszavisz minket abba az időbe, amikor a kenyér mellé még mese is járt, és a konyhában nemcsak főztek, de beszélgettek, játszottak és együtt volt a család. Ha te is értékeled a múlt kézzelfogható nyomait, és szereted az időtálló, melegséget árasztó megoldásokat, akkor a sparhelt a te embered – pontosabban: a te tűzhelyed.