Mert a legfinomabb ételek a kertben, hagyományos módszerrel készülnek.

A meseszép sparhelttel az egyik facebook csoportban találkoztunk, amikor pedig kiderült számunkra, hogy tulajdonképp az egész kétkezi munka eredménye, azonnal felvettük a kapcsolatot az alkotóval, Kálmán Gáborral. Most ő meséli el nekünk a sparhelt történetét, hogy hogyan álmodta meg, valamint hogy hogyan készítette el végül.

Egy Szeged melletti kis faluban, Forráskúton élek és főleg kerti kemencék építésével foglalkozom. Edina, a párom már régóta mondogatta, hogy szeretne egy sparheltet is a kemencénk mellé az udvarra.

Hónapokig keresgéltem az interneten, de a lemezből készült készen kaphatók (sem az újak sem pedig a régiek) nem igazán tetszettek. A kézzel épített és tapasztott kemence mellé nem tudtam elképzelni egy vas tűzhelyet. Viszont igazából én sem tudtam, milyet is szeretnék. Amikor aztán felhagytam a kereséssel, egyik éjszaka ezzel a sparhelttel álmodtam. Az “álmom” reggel rögtön lerajzoltam. Onnantól kezdve, hogy pontosan tudtam mit akarok, már sokkal egyszerűbb volt.

Viszont sem ilyen ajtókat, sem pedig a hozzá tartozó zsanérokat nem lehetett megvásárolni sehol. Ezért ezeket is én terveztem meg és készítettem el.

Az építéshez ugyanazok az anyagok és szerszámok kellettek, mint a kemencékhez. Ezek adottak voltak, kivéve a tűzhely tetejét és a szelt téglákat. A dísztéglák válogatásában és vágásában Vass Gabi barátom volt nagy segítségemre. A platnit meg egy kirakodóvásárban sikerült beszerezni hozzá, majd itthon felújítani.

Ezután minden szabadidőmet, a szombat délutánt és a vasárnapomat is beleértve ennek megépítésével töltöttem. Így eltartott közel egy hónapig mire elkészült az “Álomsparhelt”.

Legnehezebb része talán az íves oldal kialakítása volt, mert ehhez viszont csak egy kis balta volt a segítségemre. Sokat lefaragtam belőle mire a rajzomon levő forma kialakult.

Így is mire aztán elkészült a súlya valahol a 4-500 kg-ra sikeredett. Ez köszönhető annak is, hogy a tűztér és a sütőtér is vastag samottból készült. Így egy kicsit lassabban melegszik fel, mint a lemezből készült társai, viszont sokkal tovább és egyenletesebben lehet benne sütni. Az anyagköltségeket nem számoltam, mivel szinte minden adott volt hozzá itthon.

Köszönjük Gábornak a részletes leírást, és kívánjuk, hogy sok öröme teljen neki és Edinának a gyönyörű sparheltben!